Door rood licht rijden niet overal even zwaar bestraft

photo_news
Dagelijks rijden liefst 270 Belgen door het rood, maar die worden lang niet allemaal even streng gestraft. Veel hangt af van de plaats waar ze in de fout zijn gegaan, blijkt een grondige analyse door een advocatenkantoor. Zo komen roodrijders in Antwerpen stuk voor stuk wegmet een boete, terwijl je in Dendermonde voor dezelfde overtreding een rijverbod van gemiddeld 15 dagen krijgt. 

Het Gentse advocatenkantoor 'Intolaw' analyseerde statistieken over vonnissen voor de overtreding van derde graad en hield een rondvraag bij de politieparketten. "De vervolging blijkt niet ­altijd even consequent te verlopen", vertelt advocaat Pieter Goetghebuer. "De verschillen zijn echt frappant. In Dendermonde moet je voor de rechter verschijnen als je na meer dan drie seconden door het rood ging en krijg je 15 dagen rijverbod plus een boete, op andere plaatsen krijg je daarvoor een minnelijke schikking van 175 euro. We vinden dat opmerkelijk."

Wie door het rood licht heeft gereden, weet dus niet wat hem of haar te wachten staat, zo merken ze bij 'Intolaw'. Officieel hebben parketten géén verplichting om iemand te dagvaarden voor het negeren van een stoplicht. Ze mogen dus kiezen om een minnelijke schikking voor te stellen, zo blijkt uit een ­omzendbrief van het college van procureurs-generaal. Of beslissen om pas te dagvaarden vanaf dat het licht 1 seconde op rood staat of pas na 4 seconden. "Ik kan bevestigen dat er verschillen zijn tussen de parketten", vertelt de Leuvense politierechter Kathleen Stinkens. "Als de werklast bijvoorbeeld te hoog is en zaken dreigen te verjaren, kan een parket zelf beslissen om bepaalde overtredingen niet te vervolgen."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.