Door indexsprong stijgt Belgisch loon veel minder snel dan in de buurlanden

THINKSTOCK
De Belgische werknemers kunnen volgend jaar een gemiddelde salarisstijging verwachten van 1,3 procent. Het is de eerste keer in vijf jaar dat de Belgische lonen minder sterk zullen stijgen dan die in de buurlanden, zegt het adviesbureau Hay Group.

Het bureau ging in september nog uit van een gemiddelde salarisstijging van 2 procent in België, "maar door het regeringsbesluit tot indexsprong zal de reële salarisstijging nu beperkt zijn tot 1,3 procent", klinkt het in een persbericht. Dat is de laagste loonstijging in minstens tien jaar, duidt Walter Janssens, partner bij Hay Group.

Volgens Janssens speelt behalve de indexsprong ook de lage inflatie. "Sinds september zien we dat de lagere inflatieprognoses hebben geleid tot een nog onzekerder economisch klimaat", klinkt het. "Daardoor zijn bedrijven nog voorzichtiger over de loonevolutie.

"Zeer terughoudend"

De beperkte salarisstijging betekent goed nieuws voor de competitiviteit van de Belgische economie, zegt Janssens nog. Voor het eerst in vijf jaar zullen de lonen immers gemiddeld minder sterk stijgen dan in de buurlanden. Hay Group verwacht in Frankrijk een gemiddelde salarisstijging van 2,0 procent, in Nederland van 2,3 procent, in Duitsland van 2,8 procent en in Luxemburg van 3,2 procent. Het Europese gemiddelde bedraagt 3,1 procent.

"Eindelijk zullen de lonen iets trager stijgen dan in de buurlanden", aldus Janssens. "Dat geeft de Belgische bedrijven een beetje zuurstof." Hij waarschuwt wel dat werkgevers "zeer terughoudend" zijn om die zuurstof onmiddellijk uit te geven aan bijvoorbeeld nieuwe banen. "Ze gaan eerder 'sparen' voor andere loongerelateerde kosten", zoals de geplande uitbreiding van het gewaarborgd loon bij ziekte, klinkt het. Deze maatregel werd door de regering wel al uitgesteld tot januari 2016.