Door baas en groepsdruk: 6 op de 10 Vlamingen werken voort bij ziekte

Thinkstock
Zes op de tien Vlamingen gaan altijd werken, ook als ze zich daarvoor eigenlijk te ziek voelen. Meer nog: hoe meer stress op het werk en hoe slechter de baas de taken verdeelt, hoe groter de kans dat je grieperig en koortsig op de werkvloer opdaagt. Dat blijkt uit een grote studie van de KU Leuven, VUB, UGent en hogeschool Odisee bij 3.274 Vlaamse werknemers. 

Om precies te zijn maakte 62,4 procent van de Vlaamse werknemers zich het voorbije jaar schuldig aan presenteïsme - te ziek zijn om te werken, maar toch opdagen. "Die werknemer haalt vaak niet dezelfde productiviteit als anders en besmet misschien ook collega's", benadrukt Ralf Caers, professor HRM aan de KU Leuven. "Afwezigheid kost geld, maar ook presenteïsme doet de kosten oplopen." 

Een op de vier werknemers gaf ook aan dat ze zieke collega's opmerkten. "Ook hier schuilt gevaar. Je kunt immers beginnen denken dat het zo hoort, er ontstaat groepsdruk en je gaat hetzelfde doen in de toekomst." Het verschil tussen mannen en vrouwen is overigens opvallend. Vrouwen blijven niet graag ziek thuis. 70 procent bekent presenteïsme, tegenover 57 procent van de mannen. De onderzoekers vonden tevens dat werknemers boven 45 jaar minder vaak ziek gaan werken dan jongeren (69 procent tegenover 56 procent).

Lees ook: welke job past bij jou? Doe de test!

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) noemt de cijfers zorgwekkend. Hij zal de studie daarover bezorgen aan de Hoge Raad voor Preventie en Welzijn op het Werk, met de vraag hoe de situatie er vandaag precies uitziet en welke maatregelen kunnen worden genomen.

Indien die cijfers kloppen, dan kan dat volgens minister Peeters een probleem vormen voor zowel de werkgever als de werknemers. Zijn kabinet haalt het voorbeeld aan van bestuurders die ziek komen werken, wat tot veiligheidsproblemen kan leiden. En er is uiteraard het risico andere collega's te besmetten. "We moeten dit serieus bekijken", luidt het.

Het kabinet merkt op dat vandaag alleen een arbeidsgeneesheer iets kan doen, bijvoorbeeld een ziek personeelslid naar huis sturen. 
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chantal vanlaere

  Indien je ziek bent is het meestal te laat besmetting gebeurt voor het uitbreken, dus meestal zit het al binnen, en die druk is groot, dus mag hij eens iets doen aan de hoge werkdruk

 • Vergeynst Hilda

  Ik ben bleef nooit thuis voor een verkoudheid, wel voor griep met koorts, het is ook niet aangewezen om met griep te gaan werken en uw collega's te besmetten.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Als sommige bazen wat minder zouden pesten Zal het ziekte verzuim verminderen . Toen ik ziek was kreeg ik controle ( klein bedrijf ) jawel van de PDG ( zogezegd op ziekte bezoek ) met de verkoopsdirecteur als getuige . Schande maar realiteit ...

 • Clement Asselman

  Dat bewijst dat we ten onrechte vaak denken te ziek te zijn om te werken. We bewijzen het zelf. Ook kan daaruit mogelijk besloten worden dat dokters te vlug ziekteverlof voorschrijven!

 • jos hurkmans

  De politieke druk op het volk om te blijven presteren in alle omstandigheden Als je niets doet of presteert lijk een luie politieker kan je zeer moeilijk ziek worden he