Doodsbedreiging voor Vlaamse redacteur van holebimagazine: “Ben je bang dat je kop eraf gesneden wordt?”

Facebook - Rémy Bonny
Een medewerker van holebi- en transgendermagazine ZiZo, die in het blad een kritisch stuk had geschreven over de erbarmelijke behandeling van homoseksuelen en transgenders in Armenië, heeft een bericht ontvangen waarin de afzender ermee dreigt zijn hoofd af te hakken.

Rémy Bonny studeert Politieke Wetenschappen aan de VUB en specialiseert zich in het holebibeleid in postcommunistische staten. In een artikel over de rechten van transgenders in Armenië schreef hij in november dat het land door en door homo- en transfoob is. Momenteel werkt het land aan een wet die discriminatie van holebi’s toelaat. “Als hij aangenomen wordt, verklaart de wet homoseksuelen vogelvrij”, besluit Bonny.

Via Instagram kreeg de student echter een onthutsend bericht, waarin de afzender hem een ‘faggot’ noemt en vraagt of hij bang is om onthoofd te worden. “Waarom ga je niet naar Saoedi-Arabië om homo’s te verdedigen? Ben je bang dat je kop eraf gesneden wordt?” luidt het in het bericht. “Wees toch maar niet te vrolijk, ook in België ben je niet veilig. Ik heb mijn Armeense vrienden gevraagd om je te zoeken”, staat er verder.

Bonny heeft nu klacht ingediend bij de politie. Er zijn immers aanwijzingen dat de bedreigingen afkomstig zijn van iemand met de Belgische nationaliteit. Van wie het bericht afkomstig is, weten enkel Bonny en de politie.

De student laat zich niet afschrikken, beklemtoont hij: “Het zet me mogelijk nog meer aan om door te gaan in plaats van dat het me zou ontmoedigen.”
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Op dat vlak hebben alle culturen en alle grondwetten nog een lange weg af te leggen. Armenië is geen 'verlicht' land, maar de doodsbedreiging komt ws van iemand die verblijft in België. Dat is al een heel stuk loucher. Want moet die kerel zich niet aanpassen ? Of hoe zit dat ?

 • Randolph Kellens

  Ik ben geen moslimvriendje, maar hier "de moslim" van beschuldigen is mijns inziens iets te kort door de bocht. Tot nader order is Armenië immers een overwegend christelijk land. Met andere woorden, religieuze extremisten en fantasten, die hun idiote levenswijze door de strot willen rammen van de weldenkende medemens, vind je in alle kampen, ook dat van ons.

 • marie-claire de bosscher

  moest iedereen een iedereen met rust laten, zou dat geen schoon ding zijn ? je bent wat je bent en je oordeelt niet over anderen, punt uit.

 • DIRK VAN DESSEL

  Leve het cloacaduikend sluitspiertourisme ; "poepen is gezond maar niet met de piet in de kont"

 • Zaki Karman

  Ik zal toch beetje opletten jongentje