Doodrijder Sander (17) had gedronken en reed te snel, maar komt weg met milde straf

Sander wilde samen met zijn broer de Kanaalweg oversteken. De twee waren op de terugweg van de Koppenbergcross.
Alexander Haezebrouck Sander wilde samen met zijn broer de Kanaalweg oversteken. De twee waren op de terugweg van de Koppenbergcross.
Een 24-jarige man uit Wielsbeke die vorig jaar in november in Ingelmunster in het pikdonker een 17-jarige fietser doodreed, heeft van de politierechter in Kortrijk een milde straf gekregen: één maand rijverbod en een boete van 900 euro. Nochtans was de student geïntoxiceerd en reed hij te snel.

De rechter oordeelde echter dat het ongeval moeilijk te vermijden was, door tal van omstandigheden. Eerder had de familie van het slachtoffer, die zich overigens geen burgerlijke partij stelde, al aangegeven dat een strenge straf voor hen geen must was.

Voor ogen van broer
Sander Prat was op 1 november 2016 bijna thuis toen het ongeval gebeurde. De jongeman was samen met zijn broer naar de Koppenbergcross getrokken en reed van het station van Ingelmunster huiswaarts met de fiets. Toen hij de Kanaalweg dwarste, werd de tiener voor de ogen van zijn broer gegrepen door een Audi. De 17-jarige fietser overleefde de klap niet.

Uit onderzoek bleek dat de fietsende broers wel een brandend achterlicht hadden maar vooraan was hun tweewieler onverlicht. De lichten vooraan bleken gestolen aan het station, toen ze naar de Koppenbergcross waren.

De rechter sprak de aanrijder vrij voor het ongeval omdat er minstens twijfel is over de vermijdbaarheid van het ongeval. De gebrekkige openbare verlichting en het ontbreken van fietsverlichting zijn elementen die daar een rol in spelen. De rechtbank kan zich ook niet vinden in de stelling van de verkeersdeskundige, die stelde dat de aanrijder volledig verantwoordelijk is voor het ongeval. "Daarover is minstens twijfel", zegt de rechter.

Vlak na de feiten klonk het bij de familie van Sander Prat dat ze de aanrijder niks kwalijk namen en dat hij welkom was bij hen voor een gesprek. Uiteindelijk was het alleen de moeder van het slachtoffer die, geruime tijd na de feiten, een ontmoeting had met de man die haar zoon doodreed.

Een Audi greep de 17-jarige fietser toen die wilde oversteken.
Danny Sagaert Een Audi greep de 17-jarige fietser toen die wilde oversteken.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ans Spierings

  Vind het een veel te milde straf Gewoon lachertjev

 • lodewijk maesen

  haha wat een grap...morgen rij je expres iemand dood en kom je er mee weg....ouders akkoord met lichte straf? waarom??

 • Sven Janssense

  Goede beslissing van de rechter . Fietsers hadden geen deftige verlichting op de fiets. Dus auto bestuurder is niet volledig verantwoordelijk voor het tragische ongeval

 • patrick vautmans

  Wat is het verschil tussen een moord en dronken achter het stuur kruipen en iemand dood rijden? Je kiest zelf om te drinken . Dus moet je ook verantwoordelijk zijn voor je daden .

 • van loo kris

  Oog om oog tand om tand is rechtvaardigheid ,onder invloed en te snel is moord .