Doodrijder Saar (16) pleegt opnieuw vluchtmisdrijf na ongeval: "We zijn verontwaardigd en boos"

Hans Verbeke/Henk Deleu
De 33-jarige automobilist die precies twee jaar geleden in het West-Vlaamse Gits (Hooglede) fietsster Saar Gevaert (16) in beschonken toestand en zonder inschrijving of verzekering doodreed, pleegde op 10 november opnieuw vluchtmisdrijf na een ongeval. Dat onthulden de ouders van Saar toen ze een ‘ghost bike’ op de plek van het ongeval zetten. “We zijn verontwaardigd, boos, ontgoocheld en machteloos”, klinkt het bij Bart en Ann.
Saar werd gisteravond herdacht met een zogenaamde 'ghost bike'.
Henk Deleu. Saar werd gisteravond herdacht met een zogenaamde 'ghost bike'.

Op 17 december 2015 greep Miguel V. (33) uit Roeselare met zijn Range Rover Saar, die op haar fiets de weg wou oversteken. Met een volledig verbrijzelde voorruit reed hij echter verder. Pas enkele uren later gaf hij zich bij de politie aan. Hij had te veel gedronken en zijn voertuig was niet ingeschreven, verzekerd of gekeurd. 

Hij vloog meteen na het ongeval twee maanden in voorhechtenis, maar kreeg op 20 december vorig jaar van de Kortrijkse politierechter een nieuwe kans, de derde inmiddels. Hij was vroeger al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten. De politierechter veroordeelde hem tot een volledig voorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar en een rijverbod van 43 maanden. 

Hans Verbeke

Cowboy
Te licht, vond het openbaar ministerie en het ging in beroep. "Die cowboy vloog al van ’s middags in de pinten en reed op weg naar huis op twee rijstroken tegelijk", klonk het bij procureur Tom Janssens. "Hij deed alsof hij van niets wist nadat Saar met haar hoofd op een halve meter van hem op de voorruit smakte." Tegen Miguel V. brulde Janssens: "Je bent een egoïst en een lafaard. Hoe kan je nog in de ogen van je kinderen kijken? Afschuwelijk!" Het openbaar ministerie vroeg minstens een deel van de celstraf effectief uit te spreken.

Miguel V. volgde toen de zitting met gebogen hoofd. "Hij was een cowboy en laf", gaf zijn advocaat toe. "Hij beseft zeer goed wat hij heeft gedaan en vindt zelf dat hij nooit meer met de auto zou mogen rijden. Maar het heeft geen zin hem nog een tijd in de cel te stoppen. Daar is niemand mee gebaat." Miguel V. zelf betuigde spijt. "Ik wéét dat ik het nooit meer goed kan maken", besloot hij. 

Hans Verbeke

"Allemaal leugens"
"Allemaal leugens", weten Saars ouders Bart en Ann ondertussen. “We kregen te horen dat de aanrijder van Saar amper veertien dagen later in Ledegem met de wagen van een vriendin van de weg ging en overkop tegen een paal en in de gracht belandde. Hij sloeg opnieuw op de vlucht en hield zich drie dagen verborgen voor de politie. Zijn excuses, zijn zogenaamd schuldinzicht dat hij niet meer kon of wou met de auto rijden: allemaal doorprikt! Het is voor ons, als ouders van een verongelukt kind, erg confronterend te moeten horen dat hij hervalt in dezelfde onverantwoordelijke daden." 

Omdat hij op het moment van het nieuwe ongeval in Ledegem in beroep was tegen de veroordeling voor het dodelijke ongeval met Saar moest Miguel V. zich voorlopig nog niet aan voorwaarden of een rijverbod houden. Toch hebben Saars ouders ook voor het gerecht enkele vragen. "Hoe is het mogelijk dat hij niet meteen werd aangehouden? Waarom blijven zulke mensen in het verkeer? En hoeveel kinderen moeten wij nog opofferen aan zo’n mensen die vrij blijven rondlopen?"

Ouders Bart en Ann bij de fiets van Saar. De witte tweewieler staat sinds gisteravond op de plaats van het ongeval.
Jan De Meuleneir- Photo News Ouders Bart en Ann bij de fiets van Saar. De witte tweewieler staat sinds gisteravond op de plaats van het ongeval.

17 december 2015: iets voor 18 uur rijdt Miguel V., die toen nog in Aartrijke woonde, Saar op haar fiets aan. Hij heeft te veel gedronken en zijn Range Rover is niet verzekerd, ingeschreven of gekeurd. Hij rijdt verder en geeft zich pas zes uur later aan bij de politie. Hij vliegt twee maanden in voorhechtenis en mag tot zijn proces niet meer met de auto rijden. Hij blijkt eerder al veroordeeld voor een ongeval met vluchtmisdrijf.

20 december 2016: de politierechter in Kortrijk veroordeelt Miguel V. tot een volledig voorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar en een rijverbod van 43 maanden voor het dodelijke ongeval met Saar, maar het openbaar ministerie gaat in beroep omdat het de straf te licht vindt.

27 oktober 2017: behandeling van proces in beroep. Het openbaar ministerie vraagt dat minstens een deel van de celstraf als effectieve straf wordt opgelegd. Miguel V. betuigt opnieuw zijn spijt en vertelt dat hij niet meer kan of wil met de auto rijden.

10 november 2017: Miguel V. gaat van de weg af met een wagen van een vriendin in Ledegem. De auto gaat over kop, belandt tegen een paal en komt in een gracht tot stilstand. Hij pleegt opnieuw vluchtmisdrijf en duikt drie dagen onder voor de politie.

24 november 2017: de politierechter in beroep veroordeelt Miguel V. tot een rijverbod van tien jaar en twee maanden en een voorwaardelijke celstraf van drie jaar en één maand. Een zwaardere straf dan in eerste aanleg, maar geen effectieve celstraf zoals het openbaar ministerie had gevraagd. Na de uitspraak krijgen de ouders van Saar te horen dat hij veertien dagen eerder opnieuw vluchtmisdrijf pleegde na een ongeval.
291 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • tom goris

  Oe?? Die STRENGE VOORWAARDEN hebben niet gewerkt...das raar..

 • Nico Van Landschoot

  Iemand met twee pintjes te veel op(die nog correct veilig naar huis rijd met de auto,of zelfs met de fiets) word in België in verhouding harder gestraft dan zo een stomdronken doodrijder.

 • Jan Van Boterdael

  Wanneer gaat men zulke misdrijven eens bij de misdaden zetten,weg uit het politierecht en laat zulke daders correctioneel veroordelen met minstens 5 jaar gevangenisstraf zodat ze sowieso een gedeelte moeten uitzitten.Mensen hebben geen schrik meer om naar de gevangenis te moeten want ze komen toch weg met een werkstraf of een boete of gevangenisstraf met uitstel,voor mij kan je maar één keer uitstel of werkstraf krijgen in uw leven,daarna is het menens!

 • georges quintelier

  Schandalig ,en een schandalig rechtssysteem erbij...echt een mensenleven is in België niks waard totaal niks waard,dat is al genoeg bewezen ...

 • Luc Deboosere

  Direct 5 jaar den bak minimum! Wat een gerecht in België, een lachtertje voor criminelen.