Doodrijder Saar (15) richt zich snikkend naar haar familie en vrienden: "Ik bied oprecht mijn excuses aan"

Jos Bogaerts, kos
De doodrijder van het 15-jarige meisje Saar Gevaert uit Gits, Miguel V. heeft zich op zijn proces publiek verontschuldigd. De zaak van het ongeval met vluchtmisdrijf van 17 december 2015 vond dinsdag plaats voor de politierechtbank in Kortrijk, gevolgd door heel wat belangstellenden. Ook de familie van Saar Gevaert nam het woord.

Vluchtmisdrijf
Saar Gevaert werd vorig jaar van de weg gemaaid in Gits ter hoogte van de Koolskampstraat. Ze overleed korte tijd later aan haar verwondingen. De aanrijder reed gewoon door en gaf zich pas uren later aan.

De wagen waarmee dertiger M.V. Saar Gevaert aanreed was niet verzekerd, niet gekeurd en niet ingeschreven. Hij werd eerder voor gelijkaardige feiten veroordeeld in 2006 en werd ook al eens veroordeeld voor vluchtmisdrijf in 2006. M.V. bleek tevens licht geïntoxiceerd.

Beeld van de uitvaartplechtigheid van Saar Gevaert op 24 december 2015.
Henk Deleu Beeld van de uitvaartplechtigheid van Saar Gevaert op 24 december 2015.

De zitting werd vandaag gevolgd door de familie van het slachtoffer, maar ook alle klasgenootjes van het slachtoffer en een aantal van haar Chiro-vriendinnen. Ook de directie en enkele leerkrachten van de Vrije Middelbare School in Roeselare, waar Saar les volgde, waren aanwezig.

Hard

Het openbaar ministerie was hard voor de aanrijder en meent dat het ongeval nooit had mogen gebeuren, als M.V. had lessen getrokken uit eerdere veroordelingen. "Als ik zou kunnen, zou ik om 20 jaar vragen", aldus de procureur.

"Absurd te pleiten om hem terug in het verkeer te krijgen"
De advocaat van de beklaagde probeerde niet om de feiten te ontkrachten. "Het is een verpletterend dossier. Het zou absurd zijn om hier te pleiten om deze man terug in het verkeer te krijgen. Ook mijn cliënt neemt dit mee voor de rest van zijn leven. Hij is niet gevoelloos noch berouwloos."

"Als ik zou kunnen, zou ik om 20 jaar vragen"

Procureur

12.500 euro per ouder
De advocaat van de familie vroeg de rechtbank om de aanstelling van een deskundige om de reële impact van het verlies te bepalen. Hoewel het de familie van het slachtoffer niet te doen is om een schadevergoeding, zijn ze toch geschrokken toen ze vernamen wat in de meeste gevallen door de verzekeringsmaatschappij betaald wordt. Ze vinden dat de bedragen - concreet per ouder bedraagt dat 12.500 euro - helemaal geen correcte waardering zijn voor het verlies van een kind in het verkeer.

"Laat haar dood niet zinloos voorbij gaan!"

De zus van Saar, Stien, nam kort het woord. "Zij was het laatste puzzelstukje in een puzzel die we nooit meer gaan kunnen afmaken", aldus de zus.

Ook de moeder van Saar Gevaert nam het woord. "Laat haar dood niet zinloos voorbij gaan!", smeekte ze. De ouders willen zich verder inzetten om ongevallen met vluchtmisdrijf tegen te gaan, en willen bovenal dat de daders zich daarvoor inzetten in plaats dat men ze een gevangenisstraf oplegt.

Excuses
Helemaal aan het einde nam ook M.V. het woord. Hij richtte zich naar de tientallen familieleden, vrienden en kennissen in de zaal. "Ik bied oprecht mijn excuses aan", aldus de snikkende dader.

Beeld van de uitvaartplechtigheid van Saar Gevaert op 24 december 2015.
Henk Deleu Beeld van de uitvaartplechtigheid van Saar Gevaert op 24 december 2015.