Dood Mawda: politieagent die schoot tijdens achtervolging aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag

De 2-jarige Mawda liet het leven tijdens een mensensmokkeltransport.
Handout The Guardian De 2-jarige Mawda liet het leven tijdens een mensensmokkeltransport.
De politieagent die schoot tijdens de achtervolging in mei 2018 waarbij de Iraaks-Koerdische peuter Mawda omkwam, wordt aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag. Dat meldt de RTBF.

De beslissing werd genomen op basis van de reconstructie van het dramatische incident en het ballistisch rapport.

De tweejarige peuter Mawda stierf op 17 mei 2018 door een politiekogel bij een achtervolging van een minibusje van mensensmokkelaars nabij Namen. Het busje met dertig migranten was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk. 

Een politieagent vuurde tijdens de achtervolging van de witte camionette op de E42 een schot af. De kogel doorboorde het busje en kwam in de wang van Mawda terecht, waarna het meisje overleed.

De bestuurder van het busje en de man die het mensensmokkeltransport georganiseerd zou hebben, werden respectievelijk in april vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk en in oktober vorig jaar in Nederland opgepakt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.