Dood Daniël: drie verdachten vrijgelaten, twee hoofdverdachten wijzen naar elkaar

De 9-jarige Daniël werd vorige week maandag ontvoerd in het asielcentrum van Broechem.
PLE De 9-jarige Daniël werd vorige week maandag ontvoerd in het asielcentrum van Broechem.
Er is een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Daniël (9) in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). Drie verdachten zijn vrijgelaten. Twee hoofdverdachten, Ali (20) en Fahmi (19), die laatst gezien werden met Daniël blijven in de gevangenis. 

De verdachten, die al opgepakt werden in het onderzoek naar de verdwijning van Daniël, zijn de afgelopen dagen opnieuw grondig verhoord door de speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Op basis van die afgelegde verklaringen is er meer duidelijkheid gekomen over de mogelijke rol en het mogelijke aandeel van elke verdachte. 

Vandaag heeft de onderzoeksrechter dan beslist om drie verdachten vrij te laten met een zogenaamde handlichting. Het gaat om drie mannen van 21, 24 en 34 jaar.  Deze mannen vingen de twee hoofdverdachten op in de nacht van de ontvoering en telefoneerden naderhand ook met de familie. Zij zijn niet rechtstreeks betrokken bij de ontvoering en de moord van de jongen.

De twee andere verdachten van 19 en 20 blijven in de cel. Het gaat om de twee Palestijnen Ali en Fahmi. Zij lokten Daniël maandagavond mee naar buiten om te gaan spelen. Hij kreeg een centje van Ali. Een uur later was hij spoorloos verdwenen. 

De twee hoofdverdachten schuiven de schuld op elkaar af.   De feiten zijn gekwalificeerd als gijzeling en moord.

Bovendien mocht Ali eigenlijk sinds 1 april het asielcentrum niet meer binnen. Zijn asielaanvraag was afgewezen. Hij kreeg een bevel het land te verlaten maar dat lapte hij aan zijn laars. Hij sloop toch geregeld het centrum binnen en bleef er dan slapen. Zijn broer en zijn vrouw bleven nog wel in het asielcentrum 

Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet. In het belang van dat onderzoek kan er op dit moment niet meer informatie worden gegeven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.