Donald Tusk: Griekenland moet "realistisch" zijn en ophouden met "spelletjes"

REUTERS
De Griekse autoriteiten moeten zich "realistischer" tonen om snel tot een akkoord te komen over de verdere financiering van het land dat op de rand van het faillissement staat. Dat verklaarde de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk vandaag in de marge van de top van de Europese Unie en de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen in Brussel. Tusk had een gesprek onder vier ogen met de Griekse premier Alexis Tsipras, die van de top gebruik maakte om heel wat bilaterale contacten te hebben met andere Europese leiders.

"Nood aan beslissingen, niet aan onderhandelingen"
"We hebben nood aan beslissingen en niet aan nog meer onderhandelingen. Volgens mij moet de Griekse regering zich een beetje realistischer tonen. Het is niet meer het moment om spelletjes te spelen", aldus de raadsvoorzitter net voor de afsluitende persconferentie van de top.

"Ik vrees dat op een bepaald ogenblik iemand de wedstrijd zal afblazen", aldus nog Tusk die verwees naar een mogelijk failliet van Griekenland, dat een exit uit de Eurozone zou inhouden.

"Pessimisme heerst meer dan ooit"
"Het pessimisme heerst meer dan ooit", zo verklaarde een Belgische bron die bevestigde dat Griekenland het tweede punt op de agenda van de leiders was. Tsipras had gisterenavond ook ontmoetingen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. "Een ontmoeting die hoffelijk was, maar die duidelijk niet geleid heeft tot het ontdooien van de kille sfeer", stelde dezelfde bron.

Vandaag zou de Griekse regeringsleider nog andere informele gesprekken hebben met zijn Europese collega's, mogelijk ook met de Belgische premier Charles Michel. Deze namiddag heeft hij ook een ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die hij gisteren ook al sprak.

Volgens Donald Tusk zal de volgende Eurogroep van 18 juni beslissend zijn voor Griekenland "omdat we geen tijd meer hebben".

"Ik vrees dat op een bepaald ogenblik iemand de wedstrijd zal afblazen."

Donald Tusk