Domus Medica stelt tien vuistregels voor veilige heropstart huisartsenpraktijken

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Huisartsenvereniging Domus Medica stelt maandag tien vuistregels voor, zodat de geleidelijke heropstart van de huisartsenpraktijken vanaf 4 mei veilig kan verlopen. Huisartsen worden onder meer aangeraden om hun patiënten zelf uit te nodigen, om zo hun angst om op consultatie te komen weg te nemen.

Op 16 maart kondigde de federale overheid naar aanleiding van het coronavirus het noodplan huisartsgeneeskunde af, dat huisartsen verplichtte om alle niet-dringende raadplegingen uit te stellen. De Nationale Veiligheidsraad kondigde afgelopen vrijdag aan dat vanaf 4 mei de toegang tot de gezondheidszorg geleidelijk weer uitgebreid wordt. Daardoor zijn volgens Domus Medica weer raadplegingen mogelijk voor patiënten waarvan niet vermoed wordt dat ze COVID-19 hebben.

Met de tien vuistregels wil de huisartsenvereniging verzekeren dat die heropstart veilig gebeurt, met zo weinig mogelijk risico voor de huisarts en de patiënt. Zo wordt de huisartsen aangeraden om op afspraak te werken, en ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk patiënten tegelijk in de wachtzaal zitten. Na het zien van een patiënt worden best ook het medisch materiaal en grote oppervlakten in de praktijkruimte ontsmet, luidt een andere aanbeveling.

Ook belangrijk volgens Domus Medica is om patiënten proactief uit te nodigen op consultatie. Zo kan vermeden worden dat patiënten uit angst voor het coronavirus wegblijven. De huisarts kan tijdens het contact vooraf informeren naar de toestand van de patiënten, en hen vertellen welke veiligheidsmaatregelen in de praktijk genomen zijn.