Dolfijn zwemt al 3 weken mee met schip De Wandelaar

welkombijvloot.be
De bemanning van het loodsvaartuig 'De Wandelaar' krijgt voor de Belgische kust al drie weken het gezelschap van een dolfijn.

Deskundigen van het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) spreken van een zeer mooie en zeer uitzonderlijke waarneming.

De dolfijn is een tuimelaar, de dolfijnensoort die in de meeste dolfinaria te zien is. De tuimelaars die aan de Belgische/Nederlandse voorkomen zijn gemiddeld zo'n 2,7 m groot. Tuimelaars zijn sociale dolfijnen die meestal in groepen gezien worden, met een groepsgrootte van zo'n vijf tot twintig dieren. Het is een soort die graag voor de boeg van schepen meezwemt.

Solitaire tuimelaars blijven heel uitzonderlijk gedurende een langere periode op eenzelfde plaats. Zo werd in 2007 en in 2008 in het concessiegebied van de mosselkooien, ter hoogte van Nieuwpoort, gedurende enkele weken een tuimelaar waargenomen die ook actief de nabijheid van schepen opzocht.

Zeer uitzonderlijk

Dat tuimelaars in België voorkomen, is sporadisch en onvoorspelbaar. De aanwezigheid van deze tuimelaar in het ankergebied en in de nabijheid van de Wandelaar, is zeer uitzonderlijk.

Het dier blijkt in goede conditie, er dienen dus geen verder acties ondernomen te worden door de bevoegde instanties. Bemanningsleden hebben drie filmpjes gemaakt waarin de dolfijn te zien is.

Bekijk de filmpjes via onderstaande link

Video-album | VLOOT - Toonaangevend in overheidsvaartuigen