Dokter schrijft briefje voor om 'wurgcontract' bij fitness te stoppen: "Geen probleem", vindt Orde

Thinkstock
Een West-Vlaamse huisarts die een ziektebriefje schreef voor een patiënte in geldnood wordt niet gestraft door de Orde der Artsen. Hij wilde haar zo van een wurgcontract bij een fitnessclub afhelpen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. “Ontoelaatbaar,” klinkt het bij de federatie van Belgische fitnessclubs.

Officieel werd het doktersbriefje geschreven omdat de vrouw “voorgoed ongeschikt was om sportactiviteiten te verrichten,” maar de huisarts wilde haar vooral van haar schulden afhelpen. De vrouw moest maandelijks zeventig euro betalen voor haar fitnesscontract, dat nog anderhalf jaar liep. Een doktersbriefje was de enige oplossing om daar onderuit te komen. De arts zelf zegt dat hij het attest “uit sociale bewogenheid” schreef. “Bij die fitnessclubs is vaak sprake van echte wurgcontracten waar je bijna niet van afgeraakt.”

Onaanvaardbaar

De fitnessketen in kwestie diende een klacht in bij de West-Vlaamse Orde der Artsen, maar die geeft de dokter gelijk. “Het sociale speelt ook mee bij een arts,” zegt Lieven Wostyn, voorzitter van de West-Vlaamse afdeling van de Orde. “En er was wel degelijk ook een medisch probleem: de vrouw leed aan pijn in de nek en een slepende middenoorontsteking.”

“Wij vinden dit echt onaanvaardbaar,” zegt Eric Vanden­abeele, de directeur van de beroepsvereniging Fitness.be. “Een arts moet oordelen over je gezondheid, niet over of het een goed idee was om zo’n contract af te sluiten.”

Gedragscode

Het is niet de eerste keer dat een arts om dezelfde reden een doktersbriefje uitschrijft. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft begin vorig jaar een gedragscode goedgekeurd die het mogelijk maakt om een fitnesscontract op te schorten met een medisch attest. “Het toont hoe die wurgcontracten een probleem blijven en hoe weinig flexibel fitnesscentra ook blijven. Wij klagen dat al jaren aan,” zegt Simon November van Test-Aankoop.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Bompans

  70 € per maand en uw lidmaatschap niet op elk moment mogen opzeggen ? Dat is gewoon oplichterij. Bij Basic Fit betaal je amper 20 € én elk moment opzegbaar. Ik dacht die wet allang veranderd was ?

 • Jean West

  Als ze dit toelaten dan kunnen de artsen beginnen met briefjes te schrijven gebaseerd op leugens dat je niet kunt gaan werken, dat je invalide bent enz. Dit is toch een geval van fraude. Het spreekwoord zegt schoenmaker blijf bij uw leest.

 • marnix vande wiele

  Dat men contracten maakt is omdat die fitness centra ook met de nodige onkosten hebben. Maar ook menselijkheid van huntwege zou zeker niet misplaatst zijn. Voor degene die willen fitnessen kijk eens wat die apparaten kosten wat de huur van gebouw elektriciteit verwarming water. . . Dus normaal om te betalen om te fitnessen. Dokter u heeft groot gelijk als dit de enige manier is. Voor mevrouw als u het zich niet kunt veroorloven doe het dan NIET

 • Frans Van Hoyweghen

  Dat het 70.euro kost weet iedereen als hij begint, begint dan achteraf niet te klagen.

 • evelyne dewulf

  de beste stuurlui staan aan wal. weet dat minstens 12% van onze bevolking analfabeet is, dat men aangesppord wordt om onmiddellijk te tekenen, ... bovendien wil ik die mensen ontmoeten die eerst intensief fitnessen en na een tijdje ermee stoppen: spieren worden omgezet in vet!!...