Dokter niet geschorst na veroordeling illegale abortus

THINKSTOCK
Een dokter die vorig jaar veroordeeld werd voor het uitvoeren van een illegale abortus bij een Nigeriaanse prostituee kan zijn artsenpraktijk in de Antwerpse Seefhoek blijven verderzetten. Dat meldt ATV. De Orde van Geneesheren vroeg voor de Antwerpse rechtbank om de man te schorsen, maar die vraag werd afgewezen. Onbegrijpelijk vinden de Orde en Payoke, het opvangcentrum voor onder meer prostituees, dat de betrokken vrouw opving.

"We zijn zeer verontwaardigd dat de man nog steeds illegale abortussen kan uitvoeren op een onmenselijke manier", klinkt het bij Payoke. "Je acht het in Antwerpen niet mogelijk dat een rechter de vraag van de Orde zomaar naast zich neerlegt, terwijl er een duidelijke veroordeling is geweest."

Volgens Payoke heeft de veroordeelde arts al meer dan 100 slachtoffers gemaakt en heeft er zich onlangs nog een slachtoffer gemeld. Volgens het centrum gaan pooiers vanuit het hele land met zwangere prostituees naar de arts in Antwerpen.

De Orde van Geneesheren wil dat er dringend maatregelen komen om sneller te kunnen optreden. "Er loopt op het kabinet van minister Onkelinx een voorstel dat ertoe zou leiden dat we dringende maatregelen zouden kunnen nemen. Zo'n procedure neemt echter veel tijd in beslag en we hopen nu dat het voorstel sneller afgehandeld zou kunnen worden."

De Orde wilde de dokter eerder al schrappen als arts, maar de man ging daartegen in beroep, zo meldt ATV nog. Op die uitspraak is het momenteel nog wachten.