Dokter Gyselbrecht weer in de cel door één zinnetje

André Gyselbrecht
belga André Gyselbrecht
"Ach, trek het je niet aan - het was toch maar een vieze, incestueuze vader." Dat ene zinnetje uit de verklaring van kasteelmoordverdachte Roy Larmit volstond om dokter André Gyselbrecht gisteren weer achter de tralies te zetten. Het gerecht is ervan overtuigd dat de uitvoerders alléén van de arts konden weten dat er tegen het slachtoffer een incestklacht was ingediend. Ook Nederlander Evert de Clercq werd opnieuw opgepakt.

Huisarts André Gyselbrecht (65) uit Ruiselede is nu al 3,5 jaar de hoofdverdachte van de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens (34). Hij werd al twee keer in voorhechtenis genomen en zat 1,5 jaar in de cel. Gistermorgen werd hij opnieuw gearresteerd. Er volgden huiszoekingen op zijn privéadres en in zijn dokterspraktijk.

's Middags werd hij dan ondervraagd in het bijzijn van zijn advocaat Johan Platteau. Het verhoor duurde amper anderhalf uur. "Tot mijn grote verbazing is mijn cliënt weer aangehouden", zei zijn advocaat. "Ik heb geen nieuwe belastende elementen gehoord of gelezen, maar de onderzoeksrechter interpreteert dat anders. Ik zal tot het uiterste vechten om mijn cliënt weer vrij te krijgen."

Dat nieuwe element is volgens onze informatie één zin uit de verklaring van de Nederlandse verdachte Roy Larmit (37), uitgesproken door zijn oom Anton van Bommel, de overleden uitvoerder van de kasteelmoord. Larmit was meer dan waarschijnlijk Van Bommels chauffeur op de dag van de feiten, maar hij wist naar eigen zeggen niét dat er een moord gepleegd zou worden. Toen hij dat ontdekte, zou zijn oom hem gesust hebben door te zeggen dat het slachtoffer "toch maar een vieze, incestueuze vader" was. Daaruit besluit het gerecht dat de opdracht wel van Gyselbrecht en/of tussenpersonen moet komen.

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE