Doen we straks niet meer wat we willen met onze eigen tuin? "We moeten naar globale aanpak”

Doen we straks niet meer wat we willen met onze eigen tuin?
Steven Richardson Doen we straks niet meer wat we willen met onze eigen tuin?
Willen we de open ruimte redden, dan moeten we aan het eigendomsrecht raken, stelt Johan Colpaert, de voorzitter van de federatie van de sector van landbouwmachines Fedagrim. Hij doelt dan niet alleen op de boeren maar ook op particulieren. “Iedereen moet zijn steentje bijdragen.”

Colpaert pleit voor een globale aanpak van de uitdagingen rond klimaat, biodiversiteit en het behoud van open ruimte. Dat betekent ook dat het eigendomsrecht ter discussie gesteld moet worden. “Het is een heilig huisje, maar iemand moet het durven zeggen. Als iedereen zich aan zijn privé­belangen en persoonlijke vrijheid vastklampt, raken we nooit uit de impasse”, zegt Colpaert in De Standaard en bevestigt hij aan onze redactie.

“De maatschappij vraagt meer open ruimte, maar dat gaat meestal ten koste van landbouwgrond”, aldus Colpaert, zelf een boerenzoon. “Zo wordt landbouwgrond schaars en onbetaalbaar voor boeren. Ik stel een win-winsituatie voor. Neem een boerderij van 100 ha, waarvan een landbouwer de helft moet opgeven voor natuurgebied. In plaats van dat de overheid die grond overkoopt via onteigening - waar een boer die huurt al niets aan heeft - zou de landbouwer zelf de 50 ha natuurgebied kunnen beheren tegen een vergoeding. Zo levert de boer een mooie bijdrage aan het milieu en derft hij geen inkomsten.”

Afstappen van monocultuur

Voor de boeren verdwijnt daarmee de vrije teeltkeuze. “Zij zullen moeten afstappen van monoculturen met graan of maïs, wat de gronden uitput. Zet in de plaats daarvan klaver voor bodemverbetering, of hagen en streekeigen struiken, die de fauna en flora ten goede komen”, verduidelijkt Colpaert.

Maar Fedagrim wil ook dat de particulier zijn duit in het zakje doet. “Er is nu veel vertuining”, zegt Colpaert. “Eigenaars kopen bijvoorbeeld nog een aanpalende weide bij om er een paardje op te zetten, of een stuk landbouwgrond om er een prachtige gazon van te maken. Maar dat is monocultuur. Deze particulieren zouden eveneens een bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit, met het aanplanten van hagen, bomen en streekeigen struiken in plaats van gras.” Colpaert voegt eraan toe dat van de 750.000 ha landbouwgrond op dit moment zo’n 70.000 ha niet als dusdanig benut wordt. Die gronden komen alvast in aanmerking voor zijn voorstel.

Ook in industriezones

Net als industriezones in en rond steden, meent Colpaert. “Op de gronden die er nog open liggen tussen de gebouwen zou er eveneens groen kunnen worden aangeplant.”

In ruil voor de bijdrage van de boeren aan de biodiversiteit in de open ruimte vraagt Colpaert wel dat ze een degelijke vergoeding krijgen. Ook voor particulieren sluit hij een financiële compensatie niet uit, “als daar budget voor zou zijn”. Zo zou de hele maatschappij mee aan de kar trekken. “Stel je voor wat voor een boost dat zou geven”, besluit hij. 

Illustratiefoto.
Borgerhoff Illustratiefoto.180 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • louis reinquin

  Al eens gedacht aan wereldwijde geboortebeperking. Wijlen Prof. Etienne Vermeersch was daar in de jaren 70 al voorstander van. Er wordt nooit over gepraat of geschreven. Of doen we voort zoals de konijnen met als gevolg de myxomatose maar dan in een andere vorm?

 • Danny Holemans

  Ik heb vorig jaar een beukenhaag van 50m lang 50 cm breed 2m hoog waar de vogeltjes nestplaatsen en eten in vonden vervangen door een houten schutting om van de ruzie met de buur over de vallende bladeren af te geraken

 • Emi De graeve

  Zeg man, ga eens bij Didier Reynders en Kompany zagen hé. Die kunnen nog inboeten en steken in hun tuin gene poot uit.

 • Marco Maerten

  Hugo Coolsaet,net als zovelen kent u de echte betekenis niet van communisme,anders zou u zo niet reageren. Als u hierover de juiste betekenis kent,mag u nog eens reageren.Ik laat me niet hersenspoelen door ultraliberalen die communisme onterrecht verbinden met dictatuur. China bv is louter kapitalisme omdat daar economische groei bijzonder hoog ligt..ten koste van wat??

 • Bert Verbist

  Het moet op een grotere schaal gebeuren vertelt hij, en "vergeet" in één klap de grote bouwpromotoren een dikke veeg uit de pan te geven. Die werken wel op zeer grote schaal nochtans, maar dat is dan beton en steen, en zeer zwaar geruggensteund door de politieke vriendjes uiteraard. Maar nee, liever opnieuw jan met de pet viseren, praat die nog maar eens een zoveelste schuldgevoel aan, hou toch op.