Doel 4 ligt tot einde van de maand stil: “Geen impact op bevoorradingszekerheid”

De kerncentrale Doel 4 blijft tot 31 december om middernacht onbeschikbaar. Dat zegt uitbater Engie Electrabel zaterdag op zijn website. De kerncentrale werd vrijdag gecontroleerd stilgelegd, nadat onverwachts een pomp in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale was stilgevallen wegens een verstopte filter.

De kerncentrale heeft een vermogen van iets meer dan 1.000 megawatt, maar eerder zei de beheerder van het hoogspanningsnet Elia al dat het stopzetten van de energieproductie in Doel 4 "op korte termijn geen impact heeft op de bevoorradingszekerheid". 

De maanden januari en februari worden wel beschouwd als de meest kritieke maanden voor de energiebevoorrading in ons land.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Ferdinand Engelbeen, op een catastrofe kan je niet altijd enkel een geldprijs plakken, de gevolgen (verlies aan mensenlevens, tienduizenden gevallen van (kinder)kanker, ...) zijn dikwijls gewoon niet te becijferen. Ik wil die risico’s gewoon niet lopen als er valabele risicoloze alternatieven zijn.

 • Ferdinand Engelbeen

  Geert Tamsyn, als we rekenen op 200 miljard euro opruimingskosten voor Fukushima en kernenergie heeft in Japan over de afgelopen 40 jaar gemiddeld 100 TWh/jaar geproduceerd, dan komt dat op 5 eurocent/kWh voor Japan alleen, meer dan wat ik me herinnerde. Op wereldschaal is dat met één zo'n ongeval per 30 jaar veel minder dan een cent/kWh. Bovendien was Fukushima in de eerste plaats een natuurramp, waar onze centrales zelfs tegen bestand zijn (maar onze dijken niet), zie de stresstests.

 • Geert Tamsyn

  Ferdinand Engelbeen, kost van Fukushima: 188 miljard dollar, ook officiële cijfers, ‘t is maar hoe je het voorstelt natuurlijk. En een gebied bijna zo groot als heel België na zes jaar nog altijd radioactief besmet. Stel je zoiets voor in Doel, ons land bestaat gewoon niet meer ...

 • Ferdinand Engelbeen

  Ronny Ooijen, er is (nog) geen politieke meerderheid te vinden om nieuwe kerncentrales te bouwen, die beslissing had men 15 jaar geleden moeten nemen. Gevolg: je zal gascentrales moeten bijbouwen (voor mij geen probleem, behalve de kostprijs) als je de kerncentrales sluit. Windmolens geven 0 MWh als er geen wind is, dus moet je 100% back-up hebben. Laag radioactief afval komt grotendeels uit medische en industriële toepassingen, dat weet jij even goed als ik.

 • Ferdinand Engelbeen

  Geert Tamsyn, het akkoord van Parijs wil 20% reductie van totaal CO2 tegen 2030. Dat is totaal energiegebruik. Dat betekent ook meer elektrische warmtepompen en meer elektrisch rijden. De kost van Fukushima is omgerekend minder dan 1 ct/kWh kernstroom voor Japan, officiële cijfers. Er zit 10 miljard euro in het spaarpotje voor afbraak en opslag van het afval. Was voldoende, tenzij je de eisen aanscherpt...