Doel 3 tegen woensdag weer 100 procent operationeel, Tihange 2 ligt ongepland stil

Kerncentrale van Doel
Photo News Kerncentrale van Doel
De kernreactor van Doel 3 zou tegen woensdag weer honderd procent operationeel zijn. Dat zegt uitbater Engie Electrabel. Het bedrijf is, na het groen licht van toezichthouder FANC, begonnen met de heropstart van de reactor. "Maar na zo'n lange periode waarbij de reactor stil lag, neemt dat even tijd in beslag", aldus een woordvoerder. Anderzijds was er vandaag een ongeplande stop van de reactor van Tihange 2. Het ging om een automatische stop, na problemen met de aansluiting op het hoogspanningsnet van Elia. 

De kernreactor van Doel 3 lag al stil sinds september vorig jaar, nadat er betondegradatie was vastgesteld aan de plafonds en muren van een bunker naast het reactorgebouw. Engie Electrabel liet zware herstellingswerken uitvoeren en dus zette het FANC eerder deze maand het licht op groen voor een heropstart. Later deze week zou de reactor, met een capaciteit van 1.006 MW, weer op volle kracht draaien.

Maar vandaag werd de reactor van Tihange 2 wel onverwachts stilgelegd. Het ging om een automatische stop, aldus de woordvoerder van Engie Electrabel, na problemen met de stroomtoevoer. "Maar het betreft het niet-nucleaire gedeelte, dus niets om zich zorgen over te maken." Het is niet duidelijk wanneer Tihange 2 zal heropstarten. De capaciteit bedraagt 1.008 MW.

Deze onverwachte stop zou geen problemen mogen opleveren voor de energiebevoorrading in ons land. Het is dan wel uitzonderlijk warm -en dus draaien de aircotoestellen op volle toeren- maar volgens Elia valt het effect daarvan nog mee. "Andere landen zoals Italië hebben meer last van de warmte. Bovendien beschikt Engie nog over andere productiemiddelen, zoals hydro-energie en gascentrales, om het evenwicht op de markt te garanderen." 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  De stroombevoorrading garanderen. Dat is de reden om de kernuitstap uit te stellen naar een latere datum. Enkele vraagjes : Hoe doe je dat met kerncentrales die de dag van vandaag al 3 tot 10 maanden per jaar stil liggen? Denkt Bartje van N(V)-Blabla dan echt dat naarmate ze ouder worden,die stilstand minder wordt?

 • Raoul Hoylaerts

  het geld dat er was om de kerncentrales te vervangen is verdwenen.en vervangen worden moeten ze ooit.en dan is er geen geld.o,jawel,de gewone man zal betalen...

 • eric maier

  ik versta hier vooral : weten weten niet wanneer we terug opstarten, maar we weten zeer zeker dat we de energiefactuur nog maar eens een duw gaan geven.

 • Rosanne Van Daele

  en nva gaat de levensduur van die dingen nog verlengen. Gelukkig ligt Doel niet ver van Antwerpen.

 • Wilfried Van der Jeught

  Wat jammer , op termijn is dit het slechtste wat men kon doen! Gebruik eindelijk je beetje verstand ( als dat er is )