Doel 1 langer buiten strijd, heropstart Tihange 3 mogelijk vervroegd

Doel 1 en 2.
EPA Doel 1 en 2.
De werkzaamheden aan Doel 1 duren langer dan voorzien. Er zijn bijkomende werken nodig die zeer complex zijn, zo meldde uitbater Engie Electrabel gisterenavond. De onbeschikbaarheid van Doel 1 wordt daarom verlengd tot 31 januari. De heropstart van Tihange 3 zou daarentegen mogelijk worden vervroegd. Mits goedkeuring van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) kan de centrale in januari al aan het net worden gekoppeld, in plaats van op 2 maart 2019 zoals momenteel voorzien.

De huidige werken op Doel 1 hebben volgens de uitbater aangetoond dat het noodzakelijk is om een groter gedeelte van de leidingen te herstellen dan gedacht. “Deze bijkomende werken zijn zeer complex en gaan gepaard met veeleisende kwalificatietesten. Volgens de huidige inzichten dient de onbeschikbaarheid van Doel 1 dan ook verlengd te worden tot 31 januari om de werkzaamheden uit te voeren”, luidt het in een mededeling.

Wat Tihange 3 betreft, heeft Electrabel bij het FANC een aangepast actieplan ingediend. Dat zou een terugkeer van de kerncentrale op het net mogelijk maken in januari. Hierbij worden alle betonwerkzaamheden gerealiseerd die nodig zijn om te voldoen aan de veiligheidsvereisten. De niet-kritische betonwerkzaamheden zouden vervolgens in fases worden uitgevoerd.

Voldoende garanties

Bij het FANC kan men niets kwijt over de haalbaarheid van zo’n vervroegde opstart van Tihange 3. De nucleaire waakhond zal pas groen licht geven wanneer er voldoende garanties zijn over de stevigheid van het gebouw, klinkt het.

In de nacht van zondag op maandag werd kernreactor Tihange 1 nog heropgestart. Tot dan leverde slechts één kerncentrale stroom, namelijk Doel 3. Doel 4 volgt volgens de huidige planning op 15 december. Op basis van de resultaten van Doel 1 worden er de komende weken nog aanvullende controles uitgevoerd op Doel 2. Op dit moment blijft de heropstartdatum voor Doel 2 echter gepland op 31 december 2018. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy van Puymbrouck

  Op moeilijk bereikbare plaatsen waar hoge straling voorkomt is het met het onderhoud treurig gesteld in de kerncentrales.Helaas wordt het direct bloedlink als daar iets fout gaat.

 • Gerry Cle

  Zoals duidelijk blijkt bij al de in aanbouw zijnde nieuwe kerncentrales in Europa is kernenergie onbetaalbaar geworden en, in tijden van terrorisme en geopolitieke spanningen, levensgevaarlijk.

 • Albert De Vries

  Wat wij vooral nodig hebben zijn meer hoogspanningslijnen zodat wij geen beperking meer hebben bij het invoeren van stroom uit Nederland en Duitsland. Nu heeft Frankrijk quasi een monopolie. Verder, in Vlaanderen (en eigenlijk zelfs België) is geen plaats voor voldoende zonnepaneelvelden, windmolens, waterkrachtcentrales,... maar ook niet voor kerncentrales (Belgische "bouwkwaliteit" in een dichtbevolkt land plus uranium komt ook uit het buitenland). En gas hebben we ook al niet...

 • Jan De Schutter

  Belachelijk ipv moderne meer veilige kerncentrales te bouwen hé Groen...

 • Tim Vogeleer

  Sluiten die rommel ze zijn veel te oud aan het worden is niet meer veilig