Dodental in Beiroet loopt op tot zeker 154: B-Fastteam vertrekt vanavond om hulp te bieden

BELGA
Drie dagen na de enorme explosies in Beiroet die intussen aan zeker 154 mensen het leven heeft gekost, stuurt België dan toch een B-Fastteam (Belgian First Aid & Support Team) richting Libanon. Het team vertrekt vanavond omstreeks 20 uur en zal hulp bieden aan de lokale autoriteiten. Dat schrijft de RTBF. Op welke manier het Belgische team zal helpen, is voorlopig onduidelijk. Namiddag omstreeks 17.30 uur volgen meer details. 

Ons land was er snel bij om steun te betuigen, maar een B-Fastteam werd niet meteen uitgestuurd. Daarvoor wachtte minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) op een uitdrukkelijke vraag van de Libanese autoriteiten.

Inmiddels werd er humanitaire hulp, expertise inzake het identificeren van slachtoffers, civiele bescherming en medische hulp aangeboden. Zelfs het brandwondencentrum Neder-Over-Heembeek staat ter beschikking van de talrijke gewonden in Beiroet. “Het is ook een optie die op tafel ligt omdat we expertise hebben op dat vlak. Als we bedden moeten vrijmaken, zullen we dat ook doen”, aldus Goffin. Libanon zou zelf voornamelijk om medische hulpverlening hebben gevraagd. 

Persconferentie

Premier Sophie Wilmès had woensdag reeds aangekondigd op Twitter dat België Libanon hulp heeft aangeboden via het B-fast team, oftewel “Belgian First Aid and Support Team”. Volgens het kabinet van minister Goffin zal er over die noodhulp deze namiddag een persconferentie plaatsvinden.

B-fast is de snelle interventiestructuur van onze overheid die noodhulp verleent bij rampen in het buitenland. Aangezien het Search en Rescue team (USAR) van B-fast eerder werd opgedoekt zal er vermoedelijk geen team bij zijn dat mensen vanonder het puin gaat bevrijden, aldus VRT NWS nog.

Benoit Defreine

Ook Oxfam België lanceert vandaag een noodfonds voor Beiroet. Het geld dat de organisatie daarmee ophaalt, gaat rechtstreeks naar de lokale partners voor hulpverlening aan de slachtoffers van de zware explosie. Oxfam werkt daarvoor samen met lokale partners om na te gaan hoe zij degenen kan helpen die hun huis en inkomen verloren door de explosie in Beiroet, zegt de organisatie in een persbericht. De omvang van de ramp betekent dat honderdduizenden mensen onmiddellijk hulp nodig hebben, zoals voedsel, onderdak, water, brandstof en bescherming, en ook steun om hun leven en levensonderhoud weer op te bouwen.

“Mensen van wie de huizen beschadigd of volledig vernield zijn, zullen geen toegang hebben tot hun geld om te beginnen met de reparatie of wederopbouw, en essentiële zaken zoals tarwe en medicijnen zullen binnenkort schaars zijn, omdat de haven van Beiroet, het belangrijkste opslag- en bevoorradingspunt, is weggevaagd. Er zal een enorme inspanning nodig zijn om te herstellen”, zegt Bachir Ayoub, beleidsmedewerker voor Oxfam in Libanon.

“De verwoesting in Beiroet is onvoorstelbaar en de weg naar herstel zal lang en moeilijk zijn”, zegt ook Catherine De Bock, humanitaire beleidsmedewerker voor Oxfam België. “We zijn solidair met iedereen die is getroffen terwijl we samen werken aan de wederopbouw. Het noodfonds dat Oxfam België lanceert zal gebruikt worden om het werk lokale organisaties te versterken.”

Twee ontploffingen

Dinsdag 4 augustus vonden er in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon, twee grote explosies plaats. Volgens een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid zou het dodental intussen opgelopen zijn tot 154. Dat heeft hij aan het Duitse persbureau DPA gezegd. De ambtenaar verwacht dat de balans nog zal oplopen gezien veel in de intensieve zorg opgenomen gewonden er erg aan toe zijn.

Geciteerd door het staatspersbureau NNA gewaagt minister van Volksgezondhid Hamad Hassan van ongeveer 120 mensen in kritieke toestand. Velen van hen hebben een complexe chirurgische ingreep nodig na door glasscherven gewond te zijn geraakt. 

Er zijn ook twee Belgen om het leven gekomen. Het gaat om een man en een vrouw van Belgisch-Libanese afkomst. In totaal zijn er zeker 5.000 gewonden. Intussen liggen de ziekenhuizen in de stad  overvol, terwijl ze zelf ook beschadigd zijn. 

De explosie was tot op Cyprus te horen, zo’n 240 kilometer verderop. Ze werd veroorzaakt door 2.750 ton ammoniumnitraat die al zes jaar opgeslagen was in een pakhuis in de haven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Verenigde Naties (VN) hebben besloten om graan en voedselpakketten naar het getroffen land te sturen, zo heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera vrijdag gemeld. Dat gebeurt via het Wereldvoedselprogramma (WFP). De ontploffing eerder deze week verwoestte de haven. Daarbij ging een groot deel van de graanvoorraad van Libanon verloren, waardoor voedseltekorten dreigen.

Een aanzienlijk deel van de Libanese bevolking kampte al met problemen door de slechte economische situatie en de gevolgen van het coronavirus. Het WFP vreest dat door de gevolgen van de ramp de toch al “grimmige” voedselvoorziening verder verslechtert.

Charles Michel

In navolging van de Franse president Emmanuel Macron zal overigens ook voorzitter Charles Michel van de Europese Raad poolshoogte gaan nemen in Beiroet. De Belgische oud-premier reist zaterdag naar de Libanese hoofdstad om solidariteit met de bevolking te betonen en met de plaatselijke leiders te praten.

Michel is “geschokt en bedroefd”. Hij belooft op Twitter dat de Europese Unie (EU) het land ter hulp zal schieten. De EU heeft inmiddels meer dan 100 reddingswerkers naar de getroffen hoofdstad gestuurd en coördineert de hulpverlening die EU-landen op touw hebben gezet.

Lees ook: 

INTERVIEW. Ooggetuige Louis Boeckmans (97) over de ramp met ammoniumnitraat in Tessenderlo: “We legden de doden en zwaargewonden op de grond van het klaslokaal” (+)

Vlaming Anthony (30) kroop door het oog van de naald bij explosie in Beiroet: “Mijn schoonouders waren ervan overtuigd dat we dood waren” (+)