Dodelijke overval juwelier Elsene: mogelijk drie daders

UNKNOWN

Het Brusselse parket houdt er rekening mee dat bij de dodelijke overval op een juwelier in Elsene, maandagnamiddag, een derde overvaller betrokken was. Dat heeft het parket dinsdagmiddag meegedeeld. Twee verdachten van de overval konden kort na de feiten opgepakt worden maar er zijn aanwijzingen dat er nog een derde was, die het hazenpad heeft kunnen nemen.

Doodgeschoten juwelier Shimshon Haimashvili

Rond 13.35 uur drongen minstens twee maar mogelijks drie daders de juwelenzaak van Shimshon Haimashvili op de Waversesteenweg binnen en bedreigden de 63-jarige juwelier, zijn schoonzoon en een vrouwelijke klant. De daders droegen pruiken en handschoenen en verzamelden een hoop juwelen in een draagtas voor computers, tot Shimshon Haimashvili een wapen bovenhaalde en één van hen in de arm schoot.

Eén van de overvallers loste daarop een schot met een alarmpistool en een andere met een echt vuurwapen. "Wie met welk wapen heeft geschoten, is nog niet duidelijk", zegt Jos Colpin, woordvoerder van het Brusselse parket. "We weten alleen dat de juwelier dodelijk geraakt werd, waarna de overvallers naar buiten vluchtten."

Alarmpistool

Daar stootten ze op de neef van Haimashvili, wiens vader ook een juwelenzaak had in de buurt, en ook die neef werd neergeschoten. Omstanders zetten de achtervolging op de overvallers in en konden er twee tegenhouden, de eerste in de Elsenegalerij en de tweede ter hoogte van het koninklijk paleis.

De gestolen juwelen en het alarmpistool van één van de daders werden op de vluchtweg teruggevonden en het wapen van de juwelier op straat, maar het wapen waarmee de juwelier en zijn neef werden neergeschoten, is nog zoek. "Dat zou er op kunnen wijzen dat er een derde dader was", aldus de parketwoordvoerder.

"Verder spreekt minstens één getuige over een derde dader en heeft de schoonzoon van de juwelier, die op de grond lag, ook drie stemmen gehoord."

Esten kwamen naar Brussel voor overval

De twee opgepakte overvallers zijn ondertussen geïdentificeerd als Kirili S. (26) en Gennadi O. (41), twee Esten die in België niet gekend waren en geen verblijfplaats hadden. Het parket vermoedt dat ze speciaal naar België zijn gekomen om een overval te plegen en nadien weer zouden vertrokken zijn. (belga/mvdb)