Dodelijk ongeval met elektrische step in Brussel

Beeld ter illustratie.
Photo News Beeld ter illustratie.
In Brussel is vorige maand een 41-jarige man om het leven gekomen na een ongeval met een elektrische step. Dat bevestigt het Brusselse parket vandaag. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om het eerste dodelijk ongeval met een dergelijke elektrische step in ons land.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 16 op 17 april op de Haachtsesteenweg in Haren. Daar werd rond 0.30 uur een 41-jarige man zwaargewond aangetroffen op een bankje, met de step aan zijn voeten. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij op 18 april aan zijn verwondingen overleed. 

Omdat niet meteen duidelijk was wat er zich had afgespeeld, liet het parket de beelden van bewakingscamera's in de buurt analyseren. Daaruit bleek dat de man verongelukt was met de step en dat er geen andere personen of voertuigen bij het ongeval betrokken waren.

Zowel in La Dernière Heure als bij Bruzz wijzen artsen op het gevaar van elektrische steps en signaleren ze een stijging van het aantal ongevallen met dergelijke toestellen, die hoge snelheden kunnen halen. 
Vaak is er daarbij sprake van verwondingen aan het hoofd of de schedel, en neusbreuken maar ook van verwondingen aan de wervelkolom, of breuken aan de bovenste ledematen. De artsen pleiten ervoor dat gebruikers steeds een helm zouden dragen. 

Verplichte helmdracht

In Brussel is het niet verplicht om een helm te dragen op een fiets, maar ook niet op een elektrische step of een monowheel, twee nieuwe en populaire vervoersmiddelen in de stad. Na het dodelijk ongeval wil Brussels staatssecretariaat voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) laten onderzoeken of de helmdracht verplicht kan worden voor die laatste twee vervoersmiddelen.

“Dit soort ongevallen hebben minder ernstige gevolgen als steppers een helm zouden dragen. Ik laat onderzoeken of de verplichte helmdracht voor steps ingevoerd kan worden. Ik ben pro”, zegt ze op Twitter.

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Rodrigus

  Ik rij toch liever op een mtb dan op die step rommel

 • Henri Dederen

  Was onlangs in Brussel . De nieuwe hype - de step - ronduit gevaarlijk. Als voetganger moest vroeger oppassen voor auto's, maar was je toch nog veilig op het trottoir. nu heb je bijkomend nog 100 ogen meer nodig (en liefst op rug) om niet overhoop gereden te worden door steps en elektrische (bak)fietsen die het dikwijls nog nodig achten om op de stoep te rijden.

 • Ronald Van Roy

  Je moet geen genie zijn om te beseffen dat die kleine wieltjes totaal niet geschikt zijn om op de openbare weg mee te rijden ! Steps met grote wielen zijn wel geschikt maar duurder .

 • Yvan Lissens

  Begin eerst met alle voertuigen, die op de openbare weg gebruikt worden, verplicht te verzekeren, ook fietsen en steps. Bepaal ook de eisen van de kledij. Onmogelijk? Een motorrijder moet er wel aan voldoen.

 • Peter Janssen

  Als de verkeersregels door iedereen zouden gerespecteerd worden, zouden er al een pak minder ongevallen gebeuren en...wiens plícht is het om erop toe te zien dat de verkeersregels worden gerespecteerd? Juist.......politieke symptoombestrijding zoals altijd, de oorzaak blijft ongemoeid.