Dode en twee zwaargewonden na zware ontploffing bij ArcelorMittal in Gent

Na de explosie werden overtallige gassen uit de ovens "afgefakkeld".
JEW Na de explosie werden overtallige gassen uit de ovens "afgefakkeld".
Om iets na drie uur gisterenmiddag hebben zich meerdere ontploffingen voorgedaan bij ArcelorMittal in Gent. Daarbij zijn één dode en twee zwaargewonden gevallen, zo bevestigen de hulpdiensten, die massaal ter plaatse kwamen. Het medisch interventieplan is afgekondigd. Het incident was rond 17 uur onder controle. Er zijn geen concentraties van giftige stoffen gemeten in de omgeving.

De explosie gebeurde rond 15 uur in een silo in de cokesafdeling van het bedrijf, zegt de Gentse brandweer. Daarbij viel er een dode en raakten twee andere personen zwaargewond. Even was er sprake van bijkomende vermisten, maar de brandweer heeft de andere aanwezigen geëvacueerd en er blijkt niemand meer vermist.

Over de precieze omstandigheden is voorlopig weinig bekend. De oorzaak van de ontploffing ligt vermoedelijk bij een kortsluiting van een filter, maar "ArcelorMittal Gent onderzoekt momenteel de precieze omstandigheden en oorzaken van dit ongeval", aldus het bedrijf.

Het incident is momenteel onder controle. De schade is groot en het medisch interventieplan, dat was afgekondigd, is intussen opnieuw opgeheven. Er is geen brand uitgebroken, zegt de brandweer. Door de explosies kwamen er cokesgassen vrij, maar er werden geen concentraties van giftige stoffen gemeten in de omgeving, waar aanvankelijk wel voor werd gevreesd. De brandweer onderzoekt momenteel ook de stabiliteit van het gebouw waar de ontploffing plaatsvond.

"Geen gevaar voor de omgeving"

Woordvoerder Jan Cornelis van ArcelorMittal Gent bevestigt het incident, maar kan nog weinig details geven. De ontploffing gebeurde om 15.10 uur in de zone nevenproducten van de cokesfabriek, meldt het bedrijf in een persbericht. "Onze interne hulpdiensten en de externe hulpdiensten kwamen ter plaatse. Er viel een dodelijk slachtoffer en twee gewonden van wie de toestand stabiel is. Onze aandacht gaat uit naar de familie, vrienden en collega's van de slachtoffers."

De drie slachtoffers zijn arbeiders van ArcelorMittal, zegt Cornelis. "Het gaat inderdaad om eigen werknemers. Er zijn geen andere gewonden gevallen. We onderzoeken momenteel de omstandigheden van het ongeval. Bij het onderzoek zullen ook externen betrokken zijn, zoals de (arbeids)inspectie, omdat het om een dodelijk ongeval gaat."

Geen kwaad opzet

Het Oost-Vlaamse parket en het Gentse arbeidsauditoraat zijn op de hoogte gebracht van het incident. Er is een deskundige aangesteld om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet. Vermoedelijk ligt een kortsluiting aan de basis van de ontploffing. 

Er is geen gevaar voor de omgeving, zegt ook het staalbedrijf. "De installatie is in veilige toestand gebracht. Van het cokesgas dat ontstaat bij de omvorming van kolen tot cokes, wordt normaal bijproducten gemaakt. Het cokesgas wordt afgefakkeld volgens de geldende procedure. Dit leidt tot gecontroleerde vuurtoortsen boven de cokesfabriek die geen gevaar vertegenwoordigen. Het is niet duidelijk hoe lang dat nodig zal zijn. De cokesfabriek blijft wel produceren."

 In Gent heeft de gemeenteraad vanavond een moment stilte gehouden ter nagedachtenis van het dodelijke slachtoffer. Burgemeester Daniël Termont verklaarde ook uitdrukkelijk in naam van de gemeenteraad zijn medeleven te betuigen.

Op videobeelden van kort na de explosies is te zien hoe resterend gas uit de installatie wordt afgefakkeld. Het gaat niet om een brand, maar om een veiligheidsprocedure.

Site van ArcelorMittal in de Gentse haven.
Foto BELGAIMAGE Site van ArcelorMittal in de Gentse haven.30 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Noeken Scheerlinck

  veel sterkte aan de na bestaanden van deze verschrikkelijke tragedie, rust zacht robin familie Beaumont- Scheerlinck.

 • Brigitte Delaere

  Rust zacht lieve Robin Veel sterkte aan familie en vrienden

 • Marco Par

  En altijd maar beweren dat het "niet giftig" is. Regelrechte leugens.

 • shar bunter

  En dan klagen ze over de kerncentrale? Ge moest eens weten hoeveel radioactieve deeltjes in de omgeving verspreid raken van uit de cookesovens (steenkool) en dan nog maar te zwijgen van de rommel da daar nog mee uitkomt o.a. fijnstof. Liever naast een kerncentrale wonen dan naast zo een fabriek!

 • Bart De Langhe

  Veel sterkte aan de nabestaanden en slachtoffers. Jaren naast de nevenproducten gezeten, nooit iets ernstigs meegemaakt. Veiligheidsprocedures zijn streng, een ongeluk kan altijd...