Documenten tonen rol van België in moord op Rwagasore in Burundi

Documenten van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken leggen de rol bloot van ons land in de moord op prins Rwasagore, de 'Burundese Lumumba' in 1961. Dat meldt Le Vif/L'Express op zijn website. "Hooggeplaatste Belgische ambtenaren hebben een rol gespeeld in de moord", verduidelijkt socioloog Ludo De witte.

Prins Rwagasore werd op 13 oktober 1961 vermoord door de Griek Jean Kageorgis. Hij werkte voor rekening van de PDC, de christendemocratische partij in Burundi die ondersteund werd door Brussel.

De documenten in kwestie zijn telexen tussen de Foreign Office en James Muray, de toenmalige Britse ambassadeur in Bujumbura. Er is ook sprake van een vertrouwelijk document van het Brusselse parket. De stukken geven aan dat de Belgische resident Regnier herhaaldelijk gewezen heeft op "de nood om Rwagasore te doden".

Daarnaast maken de documenten nog gewag van een conversatie tussen James Murray en Raymond Charles, procureur van Brussel. De laatste wilde vermijden dat Kageorgis geëxecuteerd zou worden, maar werd vervolgens "geïnformeerd dat zijn advies niet weerhouden is, en wel om politieke redenen."