Dochter van Molenbeekse schepen verdacht in terrorismedossier

videostill RTBF
Inès El Khannouss, de 20-jarige dochter van Ahmed El Khannouss, schepen van Sport in Molenbeek, wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in een terroristische groepering in Jumet. "Ze was het naiëve slachtoffer van een foute liefdesrelatie", aldus vader El Khannouss aan RTL. Intussen bevestigt het federaal parket dat de zaak waarin El Khannouss genoemd wordt vorige week is doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het meisje wordt beschuldigd van deelname aan activiteiten van een terroristische groep.

Het federaal parket bevestigt dat de raadkamer de zaak waarin Inès El Khannouss betrokken is vorige week doorverwezen is naar de correctionele rechtbank. De jonge vrouw wordt beschuldigd van deelname aan activiteiten van een terroristische groep, maar heeft nooit vastgezeten. "Ze is momenteel vrij onder voorwaarden", klinkt het. De datum van het proces moet nog worden vastgelegd.

Vader Ahmed El Khannouss, schepen van sport in Molenbeek, reageerde voor RTL op de beschuldiging aan het adres zijn dochter. Hij laat weten geschokt te zijn en zegt dat zijn dochter het slachtoffer is geworden van een foute liefdesrelatie. Hij en zijn vrouw wisten naar eigen zeggen niets over de relatie van hun dochter. "Ze is een goede studente met een onberispelijk gedrag", alus El Khannouss aan RTL.

Gematigde islam

"Ze heeft altijd een gematigde islam beleden", benadrukt El Khannouss. "Mijn dochter heeft nooit radicale gedachten gehad. Ze heeft radicalisering altijd veroordeeld, het bewijsmateriaal toont dat aan. Het gaat dus om een ongelukkige liefdesrelatie", besluit El Khannouss.

Stigmatisering van Molenbeek

In de gemeente is Ahmed El Khannouss al jaren bezig met radicalisering en spreekt zich er zo nu en dan ook over uit in de media. Hij heeft zich altijd fel verzet tegen de stigmatisering van Molenbeek na de aanslagen in Parijs. De aanpak van de politie in het kader van het Kanaalplan noemde hij onlangs nog "polariserend".

In 2015 trok hij met een goede vriend naar de Turks-Syrische grens om op zoek te gaan naar diens echtgenote. Zij was plots verdwenen met haar twee kinderen van toen 3 en 5 jaar oud. El Khannouss is meegegaan naar het politiebureau om de vermissing aan te geven. Al snel bleek dat de vrouw - een Belgische - door haar broer, die toen al maandenlang in Syrië zat, was overgehaald om hem achterna te reizen. In Turkije zocht hij twee dagen lang naar de vrouw, maar ze konden haar en de kinderen toen niet vinden.