Dochter van gewurgde bejaarde: "Freddy was vaak kwaad en stampte in mijn buik"

BELGA
Myriam Werbrouck zonderde haar moeder Luciana Vandenbroeck af van de buitenwereld vanaf het moment dat ze bij haar introk. De dochter zette alle hulpverlening aan huis stop en ontfermde zich twee jaar lang alleen over haar zieke moeder. Dat bleek vandaag tijdens het verhoor op de eerste dag van het assisenproces tegen haar en haar ex-echtgenoot. Werbrouck en Freddy Eyletten staan in Leuven terecht voor foltering en oudermoord.

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant startte vandaag het proces tegen Myriam Werbrouck (56) en Freddy Eyletten (51). Het gewezen echtpaar staat terecht voor de opzettelijke doding van de 80-jarige Luciana Vandenbroeck in haar woning in Herent op 10 augustus 2012.

Gratis woonst
Werbrouck wordt beschuldigd van doodslag op haar eigen moeder, hij van moord op zijn ex-schoonmoeder. Het koppel trok in juni 2010 in bij de moeder van Werbrouck aan de Mechelsesteenweg in Herent. "Dat gebeurde op haar eigen verzoek. Haar gezondheid ging achteruit en ze had steeds meer verzorging nodig", zei Werbrouck tijdens het eerste gedeelte van het verhoor. Het kwam het echtpaar goed uit: ze zaten in geldnood en mochten er gratis wonen.

In december 2011 ging Eyletten weg en bleef Werbrouck alleen achter met haar moeder. In alle stilte voltrok zich een proces van isolement. De bejaarde moeder kwam niet meer buiten en niemand kwam nog op bezoek. "Vanaf het moment dat ik er ging wonen, deed ze niets meer", stelde Werbrouck.

Enkel klusjesman nog welkom
De thuisverpleging en de poetshulp werden opgezegd. Jeanine Boulanger, de beste vriendin van Luciana Vandenbroeck, bleef weg. De vaste huisarts Daniëlle Grouwels, die melding had gemaakt van mishandeling van de bejaarde vrouw, werd de laan uitgestuurd. Jurgen Serverius, een zoon uit haar eerste huwelijk, werd de toegang tot de woning van zijn grootmoeder ontzegd. Alleen de klusjesman, die ze in natura betaalde, was nog welkom.

"Ik had schrik van mijn zoon. Hij zei dat hij van zijn grootmoeder te horen had gekregen dat ik al haar juwelen aan het verkopen was. Haar beste vriendin had een sleutel van het huis in Herent. Omdat sinds mijn intrede ook mijn spullen daar stonden, heb ik die sleutel teruggevraagd." Werbrouck had voor elke aantijging een pasklaar antwoord. Ook dat ze meeluisterde bij elk telefoongesprek van haar moeder, die ze al snel van beneden naar de eerste verdieping had verhuisd.

Vork in hand
Haar jeugd was geen onbezorgde periode geweest. "Mijn vader bezondigde zich aan intrafamiliaal geweld, alcoholisme en poging tot seksueel misbruik", zei Werbrouck. "Bij mijn eerste man, Edward Serverius, leerde ik me verweren. Hij dronk en sloeg me. Op een gegeven moment begon ik terug te slaan." En hoe: ze mepte hem tegen de grond met een kachelpot, stak een vork in zijn hand en gooide flessen kapot.

In oktober 2003 leerde ze Eyletten kennen. "Via een contactadvertentie. We begonnen een relatie en drie maanden later verliet ik mijn man. In 2005 zijn we getrouwd." Het huwelijk hield zes jaar stand. Een periode die alweer door geweld overschaduwd werd. "Freddy was vaak heel kwaad. Hij trok me bij mijn haar op de grond en stampte in mijn buik." Het regende huiselijke conflicten en bij de politie liepen ettelijke meldingen van partnergeweld binnen.

BELGA
BELGA
BELGA