Dobbelaere krijgt levenslang voor viervoudige moord

UNKNOWN
De jury van het Gentse hof van assisen heeft de 45-jarige Kurt Dobbelaere schuldig verklaard aan viervoudige moord en een moordpoging in het rusthuis Privilege. De verpleger krijgt levenslang. De jury en het hof hadden een uur nodig om tot de beslissing te komen. Dobbelaere heeft zijn slachtoffers telkens bewust een inspuiting met insuline gegeven en kende het dodelijk effect bij niet-diabetici, motiveerde de jury.

Het openbaar ministerie had levenslang gevorderd, maar de verdediging vroeg een lichtere straf. De jury en het hof motiveerden de maximumstraf door te verwijzen naar de "koele, beredeneerde en laffe wijze" waarop de slachtoffers het leven werd ontnomen. Het arrest vermeldde ook dat Dobbelaere "het vertrouwen misbruikte dat zijn slachtoffers in hem als verpleger stelden" en dat hij een blijvend gevaar voor de maatschappij vormt.

Motief
"Het is onverantwoord om een man als Dobbelaere nog vrij te laten in de maatschappij", zei de openbare aanklager Herlinde Vansteenkiste. Het openbaar ministerie zag geen verzachtende omstandigheden voor Dobbelaere.

"In nauwelijks een week tijd heeft hij vier dodelijke injecties toegediend. Ik vermoed dat hij willekeurig zijn slachtoffers koos, maar hij had wel een motief. Het is mijn innerlijke overtuiging dat het zo duister en donker is dat hij het niet kan uitspreken. Hij kickt gewoon op het doden. Er is geen groter gevoel van macht en geen groter misbruik van macht dan het beslissen over leven en dood", aldus Vansteenkiste.

Leugenaar
Volgens de aanklager is Dobbelaere teruggekomen op de stemmentheorie omdat hij wist dat hij voor het assisenhof als leugenaar zou ontmaskerd worden. "Het is onverantwoord om een man als Dobbelaere nog vrij te laten in de maatschappij. Hij heeft bovendien al een tweede kans gekregen, nadat hij veroordeeld werd voor diefstallen, oplichting en valsheid in geschrifte."

Insulinemoorden
De feiten vonden plaats in 2007 in het Gentse rusthuis in de Bagattenstraat. Dobbelaere werd schuldig bevonden aan de moord op Yvonne Van Cauwenberghe (85) op 24 augustus, Albrecht Landuyt (88) op 25 augustus, Palmyre Antheunis (86) op 31 augustus en Germaine Haeghens (93) op 12 september. Hij werd ook schuldig verklaard aan poging tot moord op Fernande Meillander (83) op 12 december. Hij diende de bewoners insuline toe, maar alleen het laatste slachtoffer overleefde de aanslag.

Bekentenissen
De jury verwees ook al naar de herhaalde bekentenissen van Dobbelaere en naar de getuigenissen van de wetsdokters, die stellen dat de inspuiting binnen de twintig minuten een coma veroorzaakte. Dobbelaere had een bijkomende opleiding gevolgd als diabetesverpleegkundige en kende het dodelijke effect van insuline bij niet-diabetici, stelden de gezworenen.

"Geen seriemoordenaar"

Zowel het openbaar ministerie als de verdediging hadden de jury gevraagd om "ja" te antwoorden op alle schuldvragen. "We pleiten niet dat hij ontoerekeningsvatbaar is en zeggen niet dat hij door manische depressie de feiten pleegde", zei De Schryvere. "Wel is het zo dat hij vanaf zijn zestiende psychische problemen had. Hij heeft aan ons schoorvoetend toegegeven dat de stemmentheorie verzonnen was, maar waarom hij het gedaan heeft verstaat hij zelf niet. Hij kan er niet inkomen dat hij tot zoiets in staat is en heeft zeker spijt."

Dobbelaere was afgezien van de moorden een goede verpleger, aldus de verdediging. "Hij heeft zijn betrokkenheid bij de vier verdachte overlijdens toegegeven nog voor er medische bewijzen waren. Hij heeft altijd gezegd dat hij met de twee andere sterfgevallen in Privilege niets te maken had. De verhalen over andere overlijdens in rusthuizen waar hij werkte zijn enkel stemmingmakerij. Volgens de psychiater past hij niet echt in de categorieën van seriemoordenaars." (belga/mvdb/dea/adb)