Exclusief voor abonnees

DNA-databank voor elke Belg: zinvol of niet?

Illustratiebeeld.
afp Illustratiebeeld.
De doorbraak in de zaak van seriemoordenaar Stephaan Du Lion kwam er dankzij de DNA-databank, waarin momenteel zo’n 110.000 profielen zitten van onder meer veroordeelde criminelen, verdachten en vermiste personen. Maar er gaan steeds meer ballonnetjes op voor een databank met het DNA-profiel van élke Belg. Op die manier zouden misdaden veel makkelijker opgelost worden, al is de kans dat zo’n databank er komt wel klein. Er zijn morele en ethische bezwaren, en bovendien is niet zeker dat het rendement de kostprijs zou verantwoorden.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • judith wouters

  er zijn toch nog altijd mensen die zo naïef zijn te denken dat men met onze veiligheid inzit. Niks is minder waar. Daar moet je zelf voor zorgen. En wie niks te verbergen heeft kan gemakkelijk verwisseld worden. Daar zorgen ze wel voor.

 • Patrick Van Assche

  @Geert Moens: nagel op de kop. Maar mensen beseffen niet dat de langdurige vrede die we nu kennen een unicum in de geschiedenis is. Een luxe, met andere woorden. Geen DNA, geen vingerafdrukken, geen PNR, geen registraties en identificaties allerhande. Want al deze dingen kunnen door een totalitaire Overheid (links, rechts of, zélfs, centrum) misbruikt worden.

 • alex Fantomas

  ik geeft juist niks af, er bestaat nog altijd zoiets als "privé"

 • Geert Van Oost

  Daardoor zouden er ook wellicht minder kosten voor het gerecht zijn. Dat zou goed zijn voor de ganse gemeenschap. Maar of alle advocaten daarmee zo gelukkig zullen zijn, valt af te wachten.

 • Eric Volcke

  een DNA afgeven en dat voor iedereen die hier iets te zoeken heeft Belg of niet.Veel bedrijven in de VS vragen een aids test anders kom je er niet binnen !