Dixie Dansercoer kondigt nieuwe expeditie aan

Dixie Dansercoer en Sam Deltour.
BELGA Dixie Dansercoer en Sam Deltour.
Poolreizigers Dixie Dansercoer en Sam Deltour hebben de langste niet-bevoorrade en niet-gemotoriseerde expeditie op Oost-Antarctica op hun naam staan. Hun avontuur beschreven ze in het boek 'Beyond the challenge'. In de Gentse Vooruit gaf het duo vanavond de aftrap van een roadshow met lezingen doorheen Vlaanderen, in 2014 vertrekt Dansercoer voor een gelijkaardige expeditie naar Groenland.

Na 74 dagen op het ijs -van november 2011 tot februari 2012- stond de teller van het duo op 5.013 kilometer. "Dit was één van de meest ambitieuze expedities sinds de ontdekking van de Zuidpool", aldus Dansercoer. "Een dergelijke prestatie vraagt enorm veel kracht, motivatie en doorzettingsvermogen. Elke dag opnieuw moet je ertegenaan gaan in de meest extreme omstandigheden. De laatste dagen waren ook uitzonderlijk zwaar."

Snoeck Publishers brengt het bijzondere verhaal in drie versies. Er werden 500 exemplaren gedrukt in een luxe-editie, waarin vooral de fotografie tot uiting komt. Daarnaast wordt een publieksversie gemaakt, opgevat als een expeditiedagboek in woord en beeld. Tot slot komt een educatieve uitgave op de markt, bestemd voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Hoewel hij nu al de 50 voorbij is, gaat Dansercoer allerminst rusten. In 2014 wil hij het recente record -wellicht samen met een Canadese poolreiziger- verbreken in Groenland. "Daar zijn de gevolgen van de klimaatverandering met het blote oog zichtbaar, het is onze missie om mensen wakker te houden rond de problematiek."