Dit zijn de mogelijke nieuwe coalities in Franstalig België en Brussel

Het Waals parlement in Namen.
BELGA Het Waals parlement in Namen.
Door het vertrek van het cdH uit de Waalse regering, de regering van de Franse gemeenschap - de Fédération Wallonie-Bruxelles - en de Brusselse regering start de zoektocht naar nieuwe meerderheden in de drie entiteiten. Hieronder volgt een overzicht met hypothetische mogelijkheden.

Waals gewest

Bij de verkiezingen van 2014 haalde de PS 30 zetels in het Waals parlement. De MR strandde op 25 zetels, het cdH haalde er 13, Ecolo kwam uit op 4 zetels, de PVDA haalde twee verkozenen en de Parti populaire (nu een onafhankelijke) een zitje. Het Waals parlement telt 75 zetels, dus om een meerderheid te halen, heeft een coalitie in theorie 38 zetels nodig. PS en cdH kwamen samen aan 43 verkozenen.

Om aan een coalitie met twee partijen te beginnen, kunnen PS en MR de handen in mekaar slaan (55). De enige mogelijke andere optie is een coalitie van MR en cdH (38), weliswaar zonder zetel op overschot. In die veronderstelling zouden het duo elders steun kunnen zoeken. Het meest voor de hand liggend is Ecolo, wat een meerderheid van 42 zetels oplevert. In een constellatie met meer dan twee partijen, kan de PS geen andere meerderheid meer vormen in Wallonië zonder het cdH of de MR.

Franse gemeenschap

Het parlement van de Franse gemeenschap telt 94 zetels. Daar heeft de PS 36 zetels, de MR 30 zetels, Ecolo 6 zetels, het cdH 16 zetels, DéFi 3 zetels, PVDA 2 zetels en een onafhankelijke 1 zetel. Ook hier is een samengaan van PS en MR theoretisch mogelijk (66). Dat is overigens het enige alternatief voor de uittredende coalitie van PS en cdH (52) met twee partijen. Voor eender welke andere coalitie zijn drie partijen nodig.

Zonder cdH en MR is de enige mogelijkheid voor de PS een monsterverbond met alle andere partijen. Dat zou 48 zitjes opleveren, maar komt in de feiten neer op science fiction. MR en cdH zouden de handen in mekaar kunnen slaan met Ecolo (52) of DéFi (49). In theorie levert een coalitie met PVDA eveneens een nipte meerderheid op (48). Veel animo om met PVDA in zee te gaan, leeft er niet bij beide partijen.

BELGA

Brussels gewest

De toekomstige samenstelling van de meerderheden in het zuiden van het land, is onlosmakelijk verbonden met het Brussels gewest. In het Brussels Parlement heeft de huidige coalitie (PS, DéFi, sp.a, Open Vld en CD&V) een meerderheid van 52 zetels op 89. De PS is de grootste partner met 22 zetels. Daarna volgen DéF (12), cdH (8), Open Vld (5), sp.a (3) en CD&V (2).

Indien de Franstalige socialisten vervangen worden door de Franstalige liberalen, die 17 zetels hebben, blijft er nog een meerderheid van 47 zetels of twee zetels op overschot. Een meerderheid PS, MR en de huidige Vlaamse coalitiepartners heeft zelfs een meerderheid van 49 zetels. Ook mogelijk is een coalitie MR, DéFI, Ecolo aan Franstalige kant. Wellicht wordt dan aan Nederlandstalige kant de sp.a ingegewisseld voor Groen (beide hebben drie zetels). Deze formule heeft een meerderheid van 47 zetels.

Het Brussels parlement.
BELGA Het Brussels parlement.19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lilianne Van Neylen

  258 zetels voor Wallonië en Brussel!! Dan tellen we nog geen ministers, staatssecretarissen, ministers van staat, en hun gans gevolg mee. Waarom is hier altijd geld tekort?

 • Ikke En Nu Gij

  Zolang ze hun zakken kunnen vullen, liggen E er zelf niet wakker van.

 • Victor Van den Bogaert

  Allemaal corrupt. Op naar de volgende schandalen

 • Gregory Maurisse

  Who cares ? Links of rechts t zijn allemaal graaiers die denken dat ze meedoen in de grote pak de poen show. Niemand stopt hen. De politie waarvan een van de kerntaken is om de burgers te beschermen tegen dieven en andere malafide mensen doet niets behalve hun kop in het zand te steken. Oké wat die mensen doen is niet illegaal, maar wel amoreel. Raar toch dat er niets tegen ondernomen wordt. En maar paraderen in kostuum of in uniform en de gewone mens straffen voor onnozele zaken. Belachelijk

 • patrick Van den Bergh

  er gaat just niks veranderen , gewoon ander dieven aan de macht , wie controleert die nu , mekaar controleren , das al