Dit zijn de meest opvallende maatregelen van de 'superministerraad'

BELGA
De regering heeft op de bijzondere thematische ministerraad over veiligheid, justitie en defensie een pakket van 28 maatregelen genomen. Die hebben niet enkel betrekking op de strijd tegen het terrorisme, maar moeten ook de cybercriminaliteit aanpakken en de verkeersveiligheid verhogen. Dit zijn de meest opvallende maatregelen.

Bescherming van privacy

De bijzondere ministerraad heeft onder meer een nieuwe kaderwet privacy goedgekeurd, waardoor de verschillende overheidsdiensten op een meer coherente en transparante manier gegevens uitwisselen. Om de gegevens van de burgers beter te beschermen, zal elke overheidsdienst een data protection officer (dpo) moeten aanstellen, die waakt over de bescherming van de gegevens van burgers bij de overheid.

De volgende stap is een privacypaspoort. Met een privacypaspoort kunnen burgers zien in welke databanken hun gegevens zitten en wat er uiteindelijk mee gebeurt. Zo krijgen ze opnieuw controle over hun gegevens. Op termijn zouden burgers ook de keuze moeten krijgen om hun privacy zelf te kunnen beheren. In sommige databanken zullen we verplicht zitten, maar andere zullen optioneel zijn", zegt staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld).

Verkeersveiligheid

De regering heeft onder meer beslist om de verkeerswetgeving op enkele punten te wijzigen. Zo wordt het alcoholslot verplicht voor bestuurders die zwaar te diep in het glas gekeken hebben of recidiveren.

Een alcoholslot wordt verplicht voor bestuurders met een promille van meer dan 1,8 g/l. Voor recidivisten geldt de verplichting reeds voor meer dan 1,2 g/l. Er komen ook zwaardere straffen bij vluchtmisdrijf, recidive, verval, zonder verzekering rijden. De verjaringstermijnen worden verlengd van één tot twee of drie jaar.

Gesloten centra voor criminele illegalen

De regering keurde ook het masterplan gesloten centra goed, waardoor de capaciteit stijgt van 600 plaatsen nu tot 1.066 in 2020.

Op korte termijn, in 2018, wordt extra capaciteit gecreëerd in Steenokkerzeel (53 plaatsen), Merksplas en Holsbeek (50 plaatsen voor vrouwen). Op middellange termijn (2020-2021) komen er nieuwe centra in Antwerpen (Zandvliet, 140 plaatsen) en Charleroi (Jumet, 200 plaatsen). De helft van de plaatsen in Antwerpen wordt voorbehouden voor veroordeelden zonder verblijfstitel die hun straf hebben uitgezeten, met het oog op hun verwijdering.

"Met dit masterplan zullen we in staat zijn om fors meer personen in illegaal verblijf te repatriëren. Dat zal op zijn beurt de keuze voor illegaal verblijf onaantrekkelijker maken. De tijd dat een bevel om het grondgebied te verlaten voor sommigen niet meer dan een vodje papier was, ligt binnenkort achter ons. Deze regering regulariseert geen criminelen, wij repatriëren ze", zegt Francken.

Deze regering regulariseert geen criminelen, wij repatriëren ze

Theo Francken

Veiligheidsperiode voor zwaarste misdaden

Bij zware misdrijven zal de bodemrechter, de rechter die de veroordeling uitspreekt, meteen een minimale periode van strafuitvoering, of veiligheidsperiode, kunnen uitspreken: bijvoorbeeld tot twintig jaar in geval van levenslange opsluiting (daar waar de strafuitvoeringsrechtbank de voorlopige invrijheidsstelling al vanaf vijftien jaar kan toelaten onder strenge voorwaarden) of tot twee derde van de straf (daar waar bij een niet-recidive de voorlopige invrijheidsstelling normaal na een derde van de straf kan plaatsvinden).

Om de overbevolking van de gevangenissen terug te dringen, wordt de onmiddellijk aanhouding beperkt door de strafdrempel te verhogen van één tot drie jaar, met uitzondering voor de terroristische misdrijven en zedenmisdrijven.

Strijd tegen terrorisme

Voorts stemde de ministerraad in met de invoering van een nieuwe bijzondere opsporingsmethode "burgerinfiltratie", in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en het terrorisme, om een antwoord te bieden op de beperkingen van de informantenwerking en politionele infiltratie. De burgerinfiltratie zal aan strikte voorwaarden, sterke waarborgen en een groot aantal sluitende controlemechanismen onderhevig zijn.

Twee omzendbrieven over het uitreiken van documenten, de gecontroleerde terugkeer en de georganiseerde opvang van Syriëstrijders bij de aankomst in België worden aan de Nationale Veiligheidsraad voorgelegd en in de tweede helft van dit jaar verspreid.

De Channel Terminal in Brussel-Zuid en de TGV-werkplaats in Vorst worden extra beveiligd en er komen veiligheidspoortjes en bewakingscamera's in de internationale treinstations. Daarnaast zijn er maatregelen voor reizigers die vanop een Belgische luchthaven vertrekken.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris Platteau

  Stap voor stap gaan we eindelijk de goede richting uit. Als je ziet wat tot voor kort de regels waren in België denk ik dat het tijd is om pek en veren boven te halen voor de vroegere "beleidsmensen".

 • Sven Reusen

  Hahaha met wat zijn ze weeral bezig. Allemaal veel te laat dit moesten ze al in de jaren 90 moeten gedaan hebben. Zoals het hier in Europa aant bloeien is pak weg nog een paar jaar voor se echte oorlog komt.

 • Andre DM

  Zij denken het warm water uitgevonden te hebben aan hun face te zien

 • walter peeters

  Koning keizer admiraal zichzelf bewieroken kunnen ze allemaal.

 • didi elfer

  Leren lezen zou moeten verplicht zijn voor alle hln lezers... er staat nergens dat je voor straffen onder de 3j niet zullen opgesloten worden, alleen dat het niet onmiddelijk zal gebeuren na het proces