Dit zeggen de kranten over het Catalaanse referendum: 'Spaanse schande' en 'waar blijft Europa?'

afp
Het hardhandige optreden van de Spaanse politie tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van gisteren is niet te verantwoorden. Dat schrijven de Vlaamse kranten vandaag in hun commentaarstukken. De brutale machtsontplooiing door de Spaanse premier Mariano Rajoy werkt de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd bovendien enkel in de hand. Het is nu wachten op een reactie van Europa.

Het Laatste Nieuws: "Waar bleef Europa al die tijd?"

"Wie had durven denken dat ooit in het moderne West-Europa oproerpolitie zou worden afgestuurd op vreedzame mensen, die niets anders deden dan het uitoefenen van hun stemrecht, met vele honderden gewonden tot gevolg in een golf van hysterische agressie zoals die in een modern Europees land sinds de laatste oorlog niet meer is vertoond? ", vraagt Luc Van der Kelen zich af in deze krant. "En waar bleef Europa al die tijd? Oorverdovend was de stilte waarin Juncker, Tusk en andere Europese leiders zich hulden, terwijl in Barcelona hun kernwaarden zonder pardon werden neergeslagen. Alleen Charles Michel gaf gehoor aan het geweten van Europa. Het siert hem."

De Tijd: "Catalaanse crisis komt als boemerang terug naar Madrid"

Ook van De Tijd krijgt onze premier een "pluim". "Hij was de eerste Europese regeringsleider die hardop en publiek het geweld van de Spaanse oproerpolitie veroordeelde. In Europese kringen bleef het daarentegen muisstil. Waar zat kanselier Angela Merkel, toch de hoedster van de westerse democratie genoemd? Ze zou met Rajoy gebeld hebben. Maar waarom kon er geen publieke afkeuring vanaf? En waar zat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker? ", zegt Jean Vanempten in een commentaar op de website van de krant. Voorts luidt het onder meer dat het optreden van de ordediensten "alleen maar de Catalaanse eensgezindheid zal bevorderen en de afkeer tegen Madrid zal doen toenemen". "Het zou best wel eens kunnen dat de Catalaanse crisis als een boemerang terugkomt naar Madrid. En dat Spanje in een diepe politieke crisis verzeilt."

reuters

De Morgen: "Rajoy had het niet dommer kunnen aanpakken"

"Door de moedwillig brutale en redelijk massale ontplooiing van de politie tegen ongewapende burgers heeft de Spaanse regering de uitslag van het betwiste referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid overbodig gemaakt. Hoeveel Catalanen de 'ja' al dan niet ondersteunen, doet er niet meer toe. Elke matrakslag van de politie heeft de kloof wat meer onoverbrugbaar gemaakt", stelt Bart Eeckhout, opiniërend hoofdredacteur van De Morgen. "Als Rajoy zijn land bij elkaar had willen houden, had hij het niet dommer kunnen aanpakken (...) Wie robocops bejaarden tot bloedens toe in elkaar laat slaan, verliest elk debat." Eeckhout wijst daarnaast op de "totale passiviteit" van de Europese Unie, die nu moet "bidden dat erger vermeden wordt".

De Spaanse premier Mariano Rajoy erkent het referendum niet en stort een verdeeld Spanje daarmee waarschijnlijk in een diepe crisis.
afp De Spaanse premier Mariano Rajoy erkent het referendum niet en stort een verdeeld Spanje daarmee waarschijnlijk in een diepe crisis.

De Standaard: "Catalaanse premier overspeelde zijn hand"

Ook De Standaard is niet mals voor Rajoy. "De Spaanse premier heeft de afgelopen dagen getoond waartoe hij in staat is wanneer hij geen gelijk krijgt. Deze rechtse conservatief heeft tussen zijn democratische Europese collega's niets meer te zoeken, al moeten de Spanjaarden hem zelf afserveren", schrijft Bart Brinckman, die ook stelt dat Carles Puigdemont "zijn hand overspeelde". "De Catalaanse premier misbruikte een eenzijdig referendum als politiek ­actiemiddel." Volgens Brinckman zouden de taferelen van zondag echter ook een kantelpunt kunnen betekenen. "Misschien was dit alles nodig om iedereen weer bij zijn zinnen te krijgen. De Spaanse overheid moet begrip hebben voor het Catalaanse streven naar meer autonomie of zelfs onafhankelijkheid. De Catalanen moeten beseffen dat separatisme niet op bestelling wordt afgeroepen."

reuters

Het Nieuwsblad: "Spaanse regering zwaar uit de bocht"

Hoewel beide partijen schuldig zijn aan provocatie en escalatie, was het de Spaanse regering die zondag "zwaar uit de bocht ging", schrijft Peter Mijlemans in Het Nieuwsblad. Met "het blinde geweld" heeft de regering in Madrid "zichzelf in de voet geschoten". "Alle twijfelaars hebben na de repressie in de Catalaanse straten nu ook een bloedhekel aan het centrale bestuur. Een legitiem referendum - wat dat van gisteren ook door de omstandigheden niet was - zal nu voor Madrid fout aflopen", luidt het. "Europa moet nu onmiddellijk beginnen te bemiddelen én de Spaanse regering onder curatele nemen."

getty

Het Belang van Limburg: "Grote en wellicht onomkeerbare stap"

In Het Belang van Limburg wijst Luc Standaert erop dat Catalonië een "grote en wellicht onomkeerbare stap" heeft gezet. "Niet door het referendum zelf, maar door het vanuit Madrid gedicteerde nodeloos gewelddadige optreden van de Spaanse politie", zegt hij. "Dat de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria in Madrid verklaarde dat de regering op die manier de democratie in bescherming nam, was van een surrealisme de Catalaanse schilder Salvador Dalí waardig. (...) De kloof tussen Catalonië en de rest van Spanje is onpeilbaar diep geworden, en de reputatie van Spanje - en vooral die van Mariano Rajoy - ligt aan diggelen."

Gazet van Antwerpen: "Lijkt wel Zuid-Amerikaanse dictatuur in de jaren zeventig"

Ook volgens hoofdredactrice van Gazet van Antwerpen, Kris Vanmarsenille, kan niets het geweld van de Spaanse ordediensten verantwoorden. "Wie de beelden van gisteren ziet, waant zich in een Zuid-Amerikaanse dictatuur in de jaren zeventig. Maar het was wel degelijk Spanje in 2017", zegt ze. "Nu heeft Rajoy de Catalaanse separatisten alleen maar sterker gemaakt. Hij heeft (...) de vijandigheid tussen Spanjaarden en Catalanen verder op de spits gedreven. Het gevolg is chaos, want wat kun je bewijzen met de uitslag van een referendum dat in deze wanorde is verlopen? " Vanmarsenille veroordeelt daarnaast "het laffe stilzwijgen dat de Europese leiders nu aan de dag leggen". "Dit geweld veroordelen is geen inmenging in de binnenlandse politiek van een land, het is de verdediging van de democratie en van het recht op autonomie binnen een rechtsstaat."




35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean-pierre dermaut

  Tusk en Juncker ,de perfecte voorbeelden van het laffe gedrocht EU .

 • Sven Hollanders

  Ik heb respect voor onze premier dat hij de waarheid durft te spreken in tegenstelling tot de andere Europese leiders. Ik ben zelf ook vaak in de problemen gekomen gewoon omdat ik de waarheid zei als het echt wel nodig was. Mensen zijn tegenwoordig veel te laf im hun mond eens open te trekken en te zeggen wat er echt aan de hand is in plaats van te zwijgen.

 • Gilbert Vermeersch

  De pers heeft overschot van gelijk dit zo breed mogelijk uit te smeren. Michel als premier kan en mag zich niet uitlaten over de soevereiniteit van een ander EU-land ook al heeft hij overschot van gelijk. Hetzelfde geldt voor de leiders van de EU.

 • josep duhamel

  de europese politici zijn geen fans van volksraadplegingen.. Remember Denemarken, Nederland en Frankrijk. Wat hebben ze gedaan met democratische uitslagen van volksraadplegingen????? europa (verdient geen hoofdletter) is een nep-democartie

 • B. Boomer

  ‘Waar blijft Europa?’ Het verbaasd mij ook dat de grote Europese leiders zwijgen. Vandaar de volgende bedenking. Misschien, heel misschien hebben die grote leiders van Europa Spanje wel ingefluisterd om die volksraadpleging met alle middelen de kop in te drukken. Europa staat te bibberen voor nog één afscheuring na de Brexit. Het zou dan wel eens het einde kunnen betekenen van Europa. Maar mag dit wel worden gezegd?