Dit weekend vertrekken vele vakantiegangers op reis: druk verkeer verwacht naar het zuiden van Europa

Foto ter illustratie.
EPA Foto ter illustratie.
In België vertrekt vanaf vandaag een nieuwe golf vakantiegangers, met de start van het bouwverlof in Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen. Dit weekend wordt er dan ook druk verkeer verwacht naar het zuiden van Europa. De beste dag om te vertrekken lijkt zondag.

Ook in de westelijke Duitse bondsstaat Noordrijn-Westfalen start de vakantie. "De hinder kan dus al vanaf de Duitse grens beginnen", waarschuwde mobiliteitsorganisatiet VAB. Voor Frankrijk verwacht VAB dat morgen de drukste dag van het weekend wordt. 

Samen met Touring verwacht VAB morgen ook een 'oranje' dag in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, met vanaf de middag zeer druk verkeer en files naar het zuiden. In de regio rond Parijs geldt code 'rood'.

Zaterdag code rood voor grote delen in Europa

Maar zaterdag verwachten VAB en Touring dat die code 'rood' zal gelden voor grote delen van Europa. "Op de traditionele knelpunten richting zuiden, maar vooral in Zwitserland, wordt het aanschuiven tussen 8 en 16 uur", zegt Touring. In Frankrijk zou het een 'oranje' dag worden, met uitzondering van de regio rond Parijs.

 Zomervakantie 2019: een overzicht van de drukke wegen en knelpunten in Europa.
ANP Graphics Zomervakantie 2019: een overzicht van de drukke wegen en knelpunten in Europa.

Zondag beste dag om te vertrekken

Zondag lijkt de beste dag te worden om te vertrekken. "Omdat de Franse nationale feestdag dit jaar op een zondag valt, wordt er minder druk verkeer verwacht dan de afgelopen jaren", zegt VAB. Touring verwacht een 'groene' dag, met enkel in Duitsland en Zwitserland nog druk verkeer. "Wie naar het buitenland vertrekt, doet dat best op zondag", zegt Touring. VAB waarschuwt wel voor 'oranje' in het oosten van Frankrijk.

Terugkeren op zaterdag en zondag vlotjes

In de omgekeerde richting verwachten VAB en Touring in het algemeen vlot verkeer voor vakantiegangers die terugkeren op zaterdag en zondag. Alleen in Zwitserland is filevorming mogelijk, klinkt het.

In België zelf wordt erg druk verkeer verwacht met filevorming op vrijdagnamiddag en -avond, en op zaterdagochtend op de E40 Brussel-kust, en op de E411 Brussel-Luxemburg vooral bij mooi weer. Op zondagavond is er kans op file richting binnenland, vooral op de E40 Oostende-Brussel.

Lees hier ook de belangrijkste verkeersregels in het buitenland.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erwin Vandriessche

    De grootste drempel is Duitsland met zijn vele werken om de zowat 4 à 5 km op alle belangrijke snelwegen naar en van het zuiden! Heb gisteren zowat 8u gereden met een caravan aan de haak om 450km ver te geraken van Kufstein (A) richting Koblenz.