Dit verandert er op 1 oktober

BELGA
Een nieuwe maand brengt een aantal nieuwe maatregelen met zich mee. In oktober is het niet anders. Zo wordt onder andere oneigenlijk gebruik van opeenvolgende dagcontracten aangepakt en is de overgangsperiode voor de Brusselse lage-emissiezone afgelopen.

West-Vlamingen krijgen keuzemenu als ze hulpdiensten bellen

"Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2." Wie vanaf morgen 1 oktober in de provincies West-Vlaanderen en Namen een noodnummer belt, zal die keuze moeten maken. Dat meldt de FOD Binnenlandse Zaken. Op basis van de resultaten van het testproject zal in de komende maanden beslist worden of het systeem naar het hele land moet worden uitgebreid.

Het keuzemenu zal te horen zijn ongeacht of er naar 112, 101 of het oude nummer 100 wordt gebeld. De maatregel moet vermijden dat de calltakers de oproepen moeten doorschakelen. Achter de nummers 112 en 101 gaan immers twee verschillende structuren voor het beheer van noodoproepen schuil: een voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie.

Van zodra de beller zijn keuze maakt, wordt hij doorgeschakeld naar een operator van de juiste noodcentrale. Als er geen cijfer wordt ingetoetst, wordt de boodschap één keer herhaald en daarna wordt de beller automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale. De operator kan dan nog steeds naar het juiste oproepcentrum doorschakelen.

Oneigenlijk gebruik van opeenvolgende dagcontracten wordt aangepakt

Werkgevers moeten vanaf 1 oktober het gebruik van opeenvolgende dagcontracten cijfermatig onderbouwen. Daarnaast komt er ook een informatieverplichting over het aantal dagcontracten in een onderneming. De sociale partners kwamen dit eind juli overeen in de Nationale Arbeidsraad.

De sociale partners legden vast dat de ondernemingsraad, of bij gebrek daaraan de vakbondsafvaardiging, elk semester geïnformeerd moet worden over het gebruik van opeenvolgende dagcontracten voor uitzendarbeid. De werkgever moet onder andere informatie vrijgeven over het aantal opeenvolgende dagcontracten in die periode en over het aantal uitzendkrachten dat met een opeenvolgend dagcontract werd tewerkgesteld. Hieraan wordt ook een jaarlijkse bespreking gekoppeld.

Daarnaast beperkt het akkoord het aantal dagcontracten dat gebruikt mag worden. Zo moet de nood aan flexibiliteit om dagcontracten te gebruiken statistisch onderbouwd worden, wat voorts aangevuld kan worden met elementen die aantonen dat de werkgever alternatieven heeft onderzocht. De sanctie voor werkgevers die zich hier niet aan houden blijft dezelfde, namelijk het betalen van twee weken loon aan de gedupeerde.

Ten slotte wordt in de cao een engagement opgenomen om het aantal opeenvolgende dagcontracten met 20 procent te verminderen over twee jaar, in de verhouding ten opzichte van het totale aantal uitzendarbeidscontracten. 

Overgangsperiode voor Brusselse lage-emissiezone afgelopen: boetes mogelijk

Wie de lage-emissiezone (LEZ) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet naleeft, riskeert vanaf 1 oktober een boete van 350 euro. Auto's met de vervuilendste dieselmotoren, zonder euronorm of van euronorm 1, zijn al sinds begin dit jaar niet meer welkom in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er werd echter negen maanden gewacht om ook boetes uit te schrijven voor automobilisten die de LEZ niet naleven.

Het boetebedrag zal niet verhogen voor wie al eerder een boete gekregen heeft: ook wie een tweede keer betrapt wordt, betaalt 350 euro. Bovendien zal pas drie maanden na de vorige boete een nieuwe boete uitgeschreven kunnen worden. Dat moet toelaten "om de nodige stappen te zetten om van voertuig te veranderen of nieuwe verplaatsingsgewoonten aan te nemen", is te lezen op lez.brussels, de site die het Gewest aan de LEZ gewijd heeft. Op een jaar tijd kunnen automobilisten dus maximaal vier boetes krijgen.

Het is wel mogelijk om voor 35 euro per dag een dagpas te kopen, maar dat mag voor maximaal acht dagen per jaar. 

Nieuw jongerenplatform "WAT WAT" wordt gelanceerd

Het nieuwe informatie- en communicatieplatform voor jongeren, "WAT WAT", gaat op 1 oktober online. Het platform komt er op initiatief van Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz.

Gatz kondigde eerder in zijn beleidsnota al aan dat er een nieuw informatieplatform moet komen voor jongeren. Nu zitten ze met heel wat vragen, onder meer over sexting, alleen wonen, de eerste kus of zelfs de inschakelingsuitkering, maar de informatie is versnipperd op tientallen websites en initiatieven.

Jeugdorganisatie De Ambrassade kreeg de opdracht om een platform te ontwikkelen, waarop jongeren al die informatie terug kunnen vinden. De organisatie werkte daarvoor onder meer samen met Child Focus en Awel. "WAT WAT" moet zowel online als offline jongeren kunnen bereiken. Bedoeling is dat het een soort kwaliteitslabel wordt voor betrouwbare informatie.

Op de website watwat.be zullen jongeren onder meer hun leeftijd kunnen ingeven, zodat de antwoorden aansluiten bij hun leefwereld. De site zal ook doorverwijzen naar ander relevant advies en hulplijnen. 

Overtredingen op inschrijving voertuigen zwaarder bestraft

Een reeks overtredingen die met de inschrijving van voertuigen te maken heeft, wordt vanaf 1 oktober van de eerste naar de tweede graad ingeschaald, en dus zwaarder bestraft. De overheidsdienst mikt daarmee vooral op overtredingen die het mogelijk maken aan een vervolging te ontsnappen, zoals met een niet-ingeschreven voertuig rijden of een onleesbare of slecht geplaatste nummerplaat hebben. Een strengere bestraffing kadert ook in een beleid dat moet leiden tot een betere verkeersveiligheid.

Volgens de FOD Mobiliteit ging het tussen 2010 en 2014 jaarlijks om ruim 47.000 overtredingen.

Het college van procureurs-generaal zal de zwaarste overtredingen ook toevoegen aan de lijst van overtredingen waarvoor onmiddellijke inning niet mogelijk is. Overtreders zullen dus voor de rechter moeten komen. Het college gaf al aan zeker enkele overtredingen op die lijst te zullen zetten, maar moet nog de knoop doorhakken over het aantal en om welke overtredingen het zal gaan. 

Politie CARMA lanceert virtueel loket met 3D-inspecteur

Politie CARMA start vanaf morgen 1 oktober met een proefproject, waarbij inwoners in Houthalen-Helchteren een aangifte kunnen doen bij een virtuele inspecteur die zich in het hoofdkantoor in Genk bevindt. Het Genkse politiekantoor start ook met een proefproject rond online afsprakenbeheer.

Inwoners kunnen in het virtueel loket een gesprek voeren of een aangifte doen met een driedimensionale inspecteur. De technologie werd ontwikkeld door Teleportel en is uniek in de publieke sector. 
117 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Stop met die belachelijk emissiezones! Maak gewoon 1 zone voor heel België, met één wetgeving! In Antwerpen mag ik niet binnen, in Brussel nog wel, binnenkort mag ik niet meer in Gent en Mechelen (allemaal verschillende regels en stickers of toegangsbewijs, niemand begrijpt het nog!). Als diesel en benzine echt zo vervuilend zijn, moet je het volledig verbieden (zonder discriminatie op bepaalde euronormen) en beginnen met de oldtimers!

 • Didi Bellens

  Wat een rot land België. Elke maand zijn er nieuwe maatregelen!! Onbegrijpelijk en ongelooflijk. Het land van maatregelen (die op niks trekken).

 • Ludwig Vanden Boer

  Kunnen ze nu niet gewoon call-takers opleiden die beide soorten oproepen kunnen afhandelen en voeg al die noodcentrales samen tot 1 crisiscentrum per provincie. Straks hebben we een keuzemenu als : werd u gestoken door een wesp druk 1, een bij 2, bent u betrokken in een ongeval zonder gewonden druk 7, werd u beschoten druk 0927, bent u dood, haak in en bel de begrafenisondernemer.

 • Johan Thomas

  Na 14 oktober gaat alles door zoals gepland. De voorakkoorden zijn al gesmeed. Als ze alle extremistische partijen uitsluiten is de rest aan elkaar verbonden.

 • Lode Lemmens

  En wanneer wordt de vervuiling door vliegtuigen eens aangepakt? Of vliegen die misschien op botermelk?