Dit verandert er op 1 oktober: nog maar beperkt aantal reptielen als huisdier en geen korte vliegreizen meer voor Vlaamse ambtenaren

REUTERS
Op 1 oktober worden weer enkele nieuwe maatregelen van kracht. Zo zal je nog maar een beperkt aantal reptielen meer mogen houden als huisdier en zullen Vlaamse ambtenaren niet meer het vliegtuig mogen nemen voor korte dienstreizen.

Nog maar 421 reptielsoorten als huisdier

Vanaf 1 oktober mogen in Vlaanderen nog maar 421 reptielen als huisdier gehouden worden. Ze worden opgesomd in een ‘positieve lijst’, die Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) opstelde samen met de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. De lijst moet voorkomen dat exotische dieren van mensen die niet weten waaraan ze beginnen, nog in het asiel of in de vrije natuur belanden. Voor zoogdieren bestaat zo een lijst al sinds 2001. 

De reptielen moeten eenvoudig te houden zijn, mogen geen groot gevaar vormen voor mens en natuur en er moet voldoende info beschikbaar zijn over hun verzorging. Momenteel staan er 421 soorten schildpadden, hagedissen en slangen op. Krokodillen en giftige slangen zijn er niet op te vinden, net als de groene leguaan. De lijst kan in de toekomst nog ingekort of uitgebreid worden.


 Wie voor 1 oktober al in het bezit was van een reptiel dat niet op de lijst staat, mag dat houden. Je moet het wel kunnen bewijzen met een aankoopbewijs of een schriftelijke verklaring van een dierenarts. Wie niet over een van deze documenten beschikt, kan zijn reptiel nog tot en met 30 november online registreren bij de Vlaamse dienst Dierenwelzijn. 

Geen korte vliegreizen meer voor Vlaamse ambtenaren

Het personeel van de Vlaamse overheid zal vanaf 1 oktober niet langer het vliegtuig mogen nemen voor een buitenlandse dienstreis van minder dan 500 kilometer of minder dan 6 uur reizen over land. “Tenzij wordt aangetoond dat de verplaatsing met een ander vervoermiddel een onevenredig verlies van tijd of middelen meebrengt of om zwaarwichtige redenen niet opportuun of praktisch uitvoerbaar wordt geacht”, luidt het.

De Vlaamse overheid wil met de maatregel buitenlandse dienstreizen verduurzamen. Op 1 januari 2020 volgt er ook een hervorming van de fietsvergoeding. Die moet een einde maken aan de onduidelijke cumulatieregels. Wie minder dan 80 procent van de tijd naar het werk fietst, blijft recht hebben op een abonnement voor het openbaar vervoer. Wie minstens 80 procent van de tijd naar het werk fietst, kan de fietsvergoeding niet cumuleren met een abonnement openbaar vervoer.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.