Dit verandert er allemaal op 1 november

-
thinkstock -
Op 1 november wordt de centrale databank voor de registratie van katten operationeel. Ook krijgen 6.000 mensen met een belangrijke rol in de veiligheidsketen vanaf die dag absolute voorrang op het gsm-netwerk. Het OCMW biedt hulp bij het opladen van de aardgasbudgetmeter en in het Brusselse Haren start een nieuw opvangcentrum voor vluchtelingen. Een overzicht van wat er allemaal verandert:

Centrale databank voor katten

De centrale databank moet ervoor zorgen dat verdwaalde katten sneller herenigd kunnen worden met hun baasje. Het is ook een instrument in de strijd tegen malafide dierenhandel. In 2014 had de vorige federale regering verplicht om katten te laten registreren, maar het ontbrak tot nu aan een centrale databank. Nu die er eindelijk komt, zullen beduidend meer verdwaalde katten kunnen worden herenigd met hun baasje. Vandaag wordt 4,5 procent van de katten die terechtkomen in asielen, opnieuw thuis gebracht. Bij de honden, die al sinds 1998 geregistreerd worden in een centrale databank, lukt het in 85 procent van de gevallen om dier en baasje opnieuw te herenigen.

De databank kan volgens Vlaams minster voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) ook helpen in de strijd tegen dierenhandelaars, omdat de overheid door de centrale registratie een beter zicht krijgt op de dierenhandel. Ook de controle op de verplichte sterilisatie moet makkelijker worden met de databank. Zo zullen er op termijn minder katten gedumpt worden en komt het zwerfkattenprobleem onder controle.

Nieuw opvangcentrum in Brusselse Haren

De stad Brussel zal vanaf 1 november een opvangcentrum voor migranten onderbrengen in een pand aan de Haachtsesteenweg in Haren. Het centrum wordt door CityDev, het vastgoedagentschap van het Brussels Gewest, ter beschikking gesteld van verschillende ngo's die er de winteropvang zullen verzorgen. Het is niet duidelijk of de opvang al vanaf 1 november van start zal kunnen gaan. De ngo's Dokters van de Wereld en Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés zullen het gebouw eerst nog leefbaar moeten maken. De stad Brussel neemt de kosten voor stroom en water alsook de huur op zich.

Aardgasbudgetmeter

Om te vermijden dat mensen kou lijden in de winterperiode, geeft het OCMW vanaf 1 november steun aan mensen die het moeilijk hebben om hun aardgasbudgetmeter op te laden. Een maatregel die tot 31 maart 2018 van kracht blijft. Uit cijfers van de VREG blijkt dat vorige winter achttien procent van de Vlaamse gezinnen met een aardgasbudgetmeter er gebruik van maakten. Dat zijn er vijf procent meer dan in de winter 2015-2016. Niet elk OCMW is verplicht om de maatregel toe te passen, het kan enkel na een gunstige raadsbeslissing, aldus de VVSG (Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten).

Voorrang op gsm-netwerk

Zoals Het Laatste Nieuws als eerder meldde krijgen zesduizend mensen met een belangrijke rol in de veiligheidsketen vanaf 1 november absolute voorrang op het gsm-netwerk.  Dat gebeurt via nieuwe simkaarten.  

De prior simkaarten gaan naar onder meer politiediensten, brandweerkorpsen, medische hulpdiensten, luchthavens, defensie, staatsveiligheid, steden, gemeenten en provincies.

Op de dag van de aanslagen in Brussel  (22 maart 2016) lag het gsm-netwerk een tijdlang plat en het ASTRID-netwerk van de hulp- en veiligheidsdiensten was overbevraagd. Met de prior simkaart krijgt de gebruiker de garantie dat de spraak- en datacommunicatie absolute voorrang heeft op alle andere gsm-gebruikers.

De simkaarten vervangen het ASTRID-netwerk niet en zullen geleidelijk in gebruik worden genomen.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jessi Decorte

  Raf peeters natuurlijk krijgt wie een budgetmeter gebruikt een afrekening. Maar dit dan op het aller laatste van de rit en niet via jaarlijkse afrekeningen! Deze is tevens ook niet de goedkoopste op de markt. Het lijkt enkel goedkoop maar dit is bedrog.

 • Elke Celis

  Roy, wat voor opmerking is dat nu toch weer? Is het dan een minpunt om katten even makkelijk te kunnen traceren als honden? Het gaat er toch alleen maar op vooruit met minder zwerfkatten en minder katten in de asielen, en plus, mensen zullen minder snel spontaan kopen....

 • Rudi Goossens

  Wie heeft het niet moeilijk als hij niet elke dag gaat werken en spaart ???? Enkel een hoopje rijken, maar het gros van de mensen moet zien rond te geraken en zijn best doen om het hoofd boven water te houden. Er zijn mensen die geholpen moeten worden, maar ook een deel die zich geen moeite doen en toch alles willen hebben / doen...

 • Denis Stock

  Een mooi initiatief voor de ' aardgas gebruikers' , en de begunstigden zouden eveneens een gratis abonnement moeten krijgen voor hun bijhorende iPhone X.

 • Ivan Vyncke

  En wat met al die boerderijkatten, hoe kun je die mensen verplichten om alle poezen die op het erf lopen te chippen?