Dit verandert allemaal op 1 maart

Nog maar twee keer bedeling per week van niet-dringende post en gratis openbaar vervoer in het Groothertogdom Luxemburg vanaf 1 maart.
Photo News/EPA Nog maar twee keer bedeling per week van niet-dringende post en gratis openbaar vervoer in het Groothertogdom Luxemburg vanaf 1 maart.
Het is alweer maart. Ook de laatste wintermaand brengt enkele veranderingen met zich mee. Een duurdere Museumpas, een beperkte bedeling van niet-dringende post, een interim-CEO voor Infrabel en bij onze Luxemburgse buren is het openbaar vervoer helemaal gratis.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Omdat de ticketprijzen van musea stijgen wordt op 1 maart ook de Museumpas duurder. Om een jaar lang toegang te krijgen tot 170 musea moet je vanaf dan niet langer 50, maar wel 59 euro betalen.

Toen de Museumpas in september 2018 gelanceerd werd, kon je er een honderdtal musea mee bezoeken. Intussen zijn dat er al 170, en het aantal blijft stijgen.

De coöperatieve vennootschap die het geld int dat binnenkomt wanneer een Museumpas verkocht wordt, is MuseumPASSmusées. Het betrokken museum dat met de pas bezocht wordt, krijgt een vergoeding op basis van de gemiddelde toegangsprijs. Omdat die ticketprijzen omhooggaan, ziet museumPASSmusées zich genoodzaakt om het abonnement mee te doen stijgen.

Ook het feit dat de zowat 100.000 pashouders graag én vaak naar de musea gaan speelde mee bij de beslissing. Bijna 500.000 keer bezochten ze een museum met hun pas. Bovendien gaan vele pashouders ook graag naar blockbustertentoonstellingen in iets duurdere musea.

Illustratiefoto.
BELGA Illustratiefoto.

Ann Billiau interim-CEO van Infrabel

Spoornetbeheerder Infrabel wordt vanaf 1 maart geleid door Ann Billiau. De “chief client officer” volgt tijdelijk de naar Frankrijk vertrokken Luc Lallemand op, tot wanneer de federale regering een opvolger benoemd heeft.

De raad van bestuur van Infrabel keurde de benoeming van Ann Billiau tot interim-CEO dinsdag goed, zo bevestigde de spoornetbeheerder. Zij werkt al sinds de jaren negentig voor het spoor.

Infrabel werd sinds de oprichting in 2005 geleid door Luc Lallemand. Maar hij gaat vanaf 1 maart aan de slag bij SNCF Réseau, de spoornetbeheerder in Frankrijk.

De zoektocht naar de definitieve opvolger van Lallemand is opgestart. Daarvoor werd de headhunter Odgers Berndtson aangeduid. Hij moet in maart een lijst met topkandidaten voorleggen, zo schreef De Tijd eerder.

Ann Billiau.
infrabel.be Ann Billiau.

Folders maar twee keer per week in de bus

Bpost gaat, zoals aangekondigd, vanaf maart maar twee keer per week niet-dringende brievenpost bedelen. Er wordt gestart met de publicitaire post zoals warenhuisfolders, vanaf midden maart is de rest van de niet-prioritaire brievenpost aan de beurt.

Bpost gaat niet-prioritaire brievenpost vanaf maart ofwel nog enkel maandag en woensdag bestellen, of enkel dinsdag en donderdag. Het postbedrijf past zich zo naar eigen zeggen aan de wijzigende realiteit en de verwachtingen van de klant aan.

De postbode blijft kranten, magazines, brieven met een priorzegel en rouwbrieven elke weekdag leveren. Pakjes kunnen ook nog steeds zeven dagen per week worden geleverd.

Nog slechts twee keer per week krijgen we niet-dringende post in de bus.
Photo News Nog slechts twee keer per week krijgen we niet-dringende post in de bus.

Openbaar vervoer gratis in Groothertogdom Luxemburg

Op dinsdag 3 maart wordt het Groothertogdom Luxemburg het eerste land ter wereld dat het openbaar vervoer volledig gratis maakt voor de reizigers. Een identiteitsbewijs volstaat er om op bus, tram of trein te stappen. Ook de tarieven voor reizen vanuit België van en naar het Groothertogdom gaan omlaag.

Mensen die vanuit België regelmatig met de trein de grens oversteken, bijvoorbeeld om in Luxemburg te gaan werken, zullen minder moeten betalen voor hun abonnement. Een maandabonnement wordt 29 euro goedkoper, een jaarabonnement 290 euro, zegt de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Zij voegt toe dat ook de prijs van een enkel ticket of een retourkaartje naar Luxemburg zal dalen, maar hoe groot het verschil is, hangt af van traject tot traject.

Het openbaar vervoer wordt gratis in het Groothertogdom Luxemburg.
EPA Het openbaar vervoer wordt gratis in het Groothertogdom Luxemburg.

Er is overigens één Belgisch station van waaruit je vanaf maart gratis naar Luxemburg kan sporen: dat van Athus. Dat grensstation wordt als zowel een Belgisch als een Luxemburgs station beschouwd.

Met het gratis openbaar vervoer wil Luxemburg mensen aansporen om de auto te laten staan. Er wordt geïnvesteerd in extra park-and-rideparkeerplaatsen in het land. De maatregel stond in het verkiezingsprogramma van de drie partijen die sinds oktober 2018 samen in de regering zitten.

Nog één kanttekening: wie graag in eerste klasse zit in de trein, moet wel nog betalen voor zijn zitje.
106 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martin Van Lersberghe

  niks nieuws, de prijzen blijven stijgen!

 • monique bolen

  Prachtig initiatief maar mij zie je niet snel op de bus, een ritje van nog maar 5km en moet al halverwege van de bus ik word gewoon wagenziek van het bewegen en het steeds maar stoppen.

 • Rony scheerlinckx

  In plaats van te zagen doet er iets aan van hier te schrijven verander het niets op straat komen en de dieven per naam noemen men weet goed genoeg wie ze zijn die in onze zak zit begint met den nva en men zijn al een stuk verder

 • Marcel Willems

  Luxemburg kan dat ook omdat onze brave bedrijfsleiders hun winsten daar onderbrengen Dat maakt voor staatskas in Luxemburg 30% inkomsten .Daarnaast hebben ze geen havens maar wel nog een staalindustrie .Ook zijn in Luxemburg +- 25 % Portugese migranten die ze wel in de economie ingeschakeld hebben ..En ook bewijzen ze dat als de werkenden netto meer hebben dat de economie daar voordeel bij heeft.De loonkost is er iets lager maar netto loon is tot 15% hoger dan bij ons

 • ERIC SPRANGERS

  luxemburg heeft zijn inkomsten goed besteed, en kan nu de vruchten plukken, ik zal maar zwijgen over B.lg.e