Dit staat er op het kerstmenu van de gevangenen

De vrouwengevangenis van Gent.
JVK De vrouwengevangenis van Gent.
Ook voor de zowat 10.000 gedetineerden in ons land is het dinsdag Kerst. Zij krijgen dan een aangepast feestmenu voorgeschoteld, al moet dat binnen een strak budget gewrongen worden. De Franstalige krantengroep Sudpresse ging eens horen wat er zoal op het bord zal komen bij de criminelen achter de tralies.

De staat voorziet voor elke gevangene in België een maaltijdbedrag van 3,81 euro per dag. Met dat geld moet een ontbijt, een middag- en avondmaal in elkaar geflanst worden. Dat is erg krap. Bovendien, wat de keuken voor extra’s in de speciale feestdis voor Kerst stopt, moet elders in het jaar gerecupereerd worden, om het gemiddelde maximum van 3,81 euro per dag niet te overschrijden.

Maar de koks slagen er blijkbaar elk jaar toch in om een fel gesmaakte upgrade te verzinnen. Nee, geen kreeft of foie gras, maar tong, hertenragout of gerookte zalm kan wél. Dit jaar zijn ook geitenkaas, Thaise soep, eend, kalkoen en kip populair in de gevangenissen, weet Sudpresse. Ook het ontbijt wordt dinsdag aangepast, zoals in Lantin, waar op kerstochtend brood met chocoladestukjes de traditionele witte boterhammen vervangen.

Kerstmis is dan wel een christelijke viering, ook de vele moslims in onze cellen mogen meegenieten van het feestmaal, eventueel in halalversie, aldus Sudpresse. Aalmoezeniers van alle religies schenken trouwens een nieuwjaarspakket aan de gedetineerden. De inhoud daarvan: pennen, potloden, schriften, kaarten, briefkaarten, kaartspel, shampoo en koekjes.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Polutnik

  Wat een luxe voor de gevangenen , veel mensen hebben zo'n maaltijd nog niet en hebben niets misdaan. En da nog voor de moslims halal eten serveren , ik zou gewoon iedereen hetzelfde en geen uitzonderingen . Logisch als je zo in de watten word gelegd dat je er ook geen probleem mee hebt om er terug in te gaan in de gevangenis .

 • Daniel Wouters

  @Gerard Ceulemans, 3,80€ is een veel toegepaste foodcost prijs ook in rusthuizen,wil je weten wat men kan geven voor die prijs,ga eens googlen bij de rusthuis sector meestal staan de menu's wel vermeld.

 • Jan Van Rompaey

  Verplicht ze te werken voor hun logies verzorging en eten.

 • guido vermeyen

  Ook smakelijk aan de Fortis bonzen, die door ons gerecht niet vervolgt worden en dus geen kerstmis-diner gaan eten, denk eerder aan kreeft, kaviaar, champagne aan een slordige 8000 euro voor een fles en iedereen die de dupe is van dit schandaal eens ferm uitlachen.!

 • Gerard ceulemans

  Moet mij eens uitleggen hoe voor 3,80 € per dag kunt eten. Wat kopen??? Ben eens benieuwd.