Dit najaar tweede actie '1 dag niet' tegen woninginbraken

PHOTO_NEWS
Er komt een tweede editie van de nationale actie '1 dag niet' tegen woninginbraken. Als datum is vrijdag 13 november 2015 vastgelegd, zowel in België als in Nederland. Gedurende heel de week van 9 tot 15 november worden sensibiliseringsacties opgezet, zo meldt de FOD Binnenlandse Zaken.

Inbraken blijven de grootste vorm van criminaliteit in België. In 2014 werden 71.753 inbraken gemeld aan de politie, of gemiddeld 196 inbraken per dag. Om dit fenomeen tegen te gaan, hebben de FOD Binnenlandse Zaken, de federale politie, de provincies, politiezones, gemeenten en burgers zich verenigd tijdens de eerste nationale dag tegen woninginbraken '1 dag niet'.

Waakzaamheid verhogen
De eerste editie, op 11 december 2014, was met 350 preventie-initiatieven (affiche- en flyeracties, preventieavonden, huis-aan-huisbezoeken, enz.) in 312 gemeenten een succes. "De actiedag had als doel de algemene waakzaamheid aan te wakkeren en te laten zien dat je met eenvoudige en goedkope maatregelen een woning al heel wat veiliger kan maken", aldus minister Jan Jambon (N-VA) van Binnenlandse Zaken.

Al was de vermindering van het aantal inbraken op de dag zelf geen doelstelling op zich, toch werd op 11 december 2014 een lichte daling vastgesteld: 196 feiten ten opzichte van 251 feiten op 11 december 2013.

Als nieuwe actiedag is gekozen voor vrijdag 13 november, een dag in de periode van de donkere maanden. De ideale gelegenheid om burgers te sensibiliseren voor sociale waakzaamheid en woningbeveiliging, aldus de FOD Binnenlandse Zaken.