Dit mag je vandaag verwachten van de betoging in Brussel

photo_news
De volledige nonprofitsector staakt vandaag. De bonden zijn boos over het gebrek aan overleg over personeelvoorwaarden en over de hoge werkdruk. Zo'n 18.000 betogers trekken straks door Brussel voor meer loon en werkbaar werk. Dit mogen we verwachten.

Wie er niet moet zijn, zakt beter niet af naar Brussel vandaag. De non-profitsector (welzijn, zorg en cultuur) staakt en betoogt vandaag tegen de hoge werkdruk en tegen het gebrek aan overleg met Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen en minister van Volksgezondheid Maggie De Block over de personeelsvoorwaarden. Het gaat om een algemene staking, dus zowel federaal als op het niveau van de gemeenschappen, openbaar en privaat, en in vakbondsfront.

De betogers vragen een hoger loon, werkbaar werk en zijn tegen de gedeeltelijke afschaffing van de zogenoemde 'rimpeldagen', extra verlof voor oudere werknemers. Volgens de vakbonden zullen ongeveer 18.000 betogers straks door de hoofdstad trekken. De stakingsbereidheid onder het personeel is "redelijk groot", zo valt te horen bij Jan Piet Bauwens, nationaal secretaris voor de socialistische bediendebond BBTK.

Het parcours

Om 9.30u verzamelen de betogers aan het Noordstation om na de speeches te vertrekken richting Madou via Rogier. De massa trekt vervolgens via de Congresstraat en de Keizerinlaan naar het Albertinaplein, blakbij het Centraal Station. Daar wordt de betoging rond 15.00u ontbonden.

De betogers zullen passeren langs het het bureau van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block en de Federatie Wallonië-Brussel aan het Madouplein. De politie houdt op al die locaties een oogje in het zeil. Er wordt ook een perimeter opgetrokken, wat voor extra verkeershinder kan zorgen.

Hinder

Omdat de betoging hoogstwaarschijnlijk voor verkeerschaos zal zorgen, heeft de politie al gevraagd om vandaag weg te blijven uit Brussel. Vooral in de noordelijke binnenstad en op de kleine ring tussen het Saincteletteplein en de Wetstraat wordt het erg druk. En let op: de openbare parking langs het parcours zijn slechts beperkt toegankelijk.

Hoewel het openbaar vervoer alle zeilen bijzet, wordt ook hier hinder verwacht. De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht vooral hinder op de tramlijnen 92 en 93, en op de buslijnen 14, 29, 38, 47, 57, 58, 61, 63, 65, 66, 71, 86 en 88 tussen 9 en 16 uur.

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de betoging op relletje uitdraait en de betogers mogen ook niet in de tunnels. De politie zal proberen om de betogers uit de tunnels te houden, maar de geschiedenis leert ons dat ze er soms wel het verkeer hinderen. Het is dus niet zeker dat het in de tunnels niet opstropt.

Zondagsbezetting in ziekenhuizen

Volgens Zorgnet zullen sommige afdelingen in de ziekenhuizen op zondagsbezetting draaien. Alle dringende ingrepen gaan door, maar andere behandelingen of ingrepen worden uitgesteld. Patiënten werden daarvoor vooraf verwittigd.

Dinsdag was te horen bij de koepelorganisatie van Vlaamse ziekenhuizen, Zorgnet-Icuro, dat in een kwart van de ziekenhuizen personeel zal moeten worden opgevorderd. Volgens Bauwens is de stakingsbereidheid "redelijk groot", maar hoeven patiënten zich geen zorgen te maken over de dienstverlening. "De minimumdienstverlening is gegarandeerd", klinkt het. "Als er meer personeel wil staken dan werken, kunnen altijd mensen worden opgevorderd", verduidelijkt de BBTK-secretaris nog.

De spoeddiensten werken zoals normaal.