Dit jaar recordaantal aardappelen geteeld

Thinkstock
De grote vraag naar aardappelen vanuit de industrie zorgt dit jaar voor een record aantal hectaren waarop aardappelen worden geteeld. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams departement Landbouw en Visserij.

Op basis van voorlopige cijfers blijkt dat het areaal aardappelen in Vlaanderen met meer dan 8 procent is gestegen, tot ruim 55.000 hectaren. "Een record", bevestigt het departement Landbouw en Visserij.
Het areaal aardappelen stijgt jaar na jaar, bevestigt Romain Cools van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel- en verwerking. "Maar met 55.000 hectare komen we echt wel aan ons plafond".
Samen met de hectaren in Wallonië zou het areaal aardappelen in België dit jaar uitkomen in de buurt van 100.000 hectaren. "Dat is het absolute maximum voor ons land", aldus nog Cools.

Chips

Vooral vroege aardappelen werden fors meer geteeld. Er is heel veel vraag vanuit de industrie naar aardappelen, als gevolg van de mislukte aardappeloogst na de extreem droge zomer van vorig jaar. Het gros is bestemd voor de diepvriesindustrie, maar ook vanuit de aardappelchipsindustrie is er erg veel vraag naar aardappelen. "Dit bewijst het belang van de Belgische aardappelindustrie, de snelste groeier in de agrovoedingssector", aldus nog Cools.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cecil atherton

  Of omgerekend 500kg per belg. Krijgen we die wel allemaal op? Een jaar lang alle dagen 1,5kg patatten, dan mogen ze volgend jaar 100.000 ha vol rijst zetten maar dat groeit hier jammer genoeg niet.

 • Frans Dedokker

  Ze worden verkocht tegen woekerprijzen, ook dat is typisch belgisch..

 • johan vankeirs

  Nog niet gemerkt in de winkel.Zijn nog steeds even duur en zelfs duurder.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Hoe? En vorig jaar tijdens ' de klimaatopwarming ' door enkele weken mooi weer zonder regen was de hele oogst naar de knoppen.? Allee, de boeren moet je ook al niet meer geloven. Zoals politici willen ze enkel de prijzen verhoogt krijgen. Goed om weten.

 • robrecht Peeters

  en met het wisselvallig weer dat de patatten doet groeien als kool staat een recordoogst in het vooruitzicht .Men zal de boeren nu niet horen klagen teveel werk met in hun handen te wrijven met wat dat in het laatje zal brengen