Dit jaar kende al 200 dagen zonder regen: “Een combinatie van anticyclonen en zuiderwinden”

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
Met nog anderhalve maand te gaan, telt het jaar 2018 reeds 200 dagen zonder regen. Tot zover zijn slechts 118 dagen met regenval geregistreerd. 

Het huidige droogterecord dateert van 2003: toen werden op 365 dagen tijd 143 regendagen geteld. Of dat record wordt verbroken, zal afhankelijk zijn van de nattigheid in de maand december. 

Als mogelijke oorzaak voor die vele droogtedagen denkt meteoroloog David Dehenauw aan "een combinatie van anticyclonen en zuiderwinden", met enerzijds een veelheid aan anticyclonen die vaak voor zacht weer zorgen en anderzijds een gebrek aan meteorologische depressies.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Jij weet het weer al van volgend jaar @ Lilly Daems? Straf.

 • Gino Denil

  In Nederland beginnen al op veel plaatsen huizen te verzakken en te scheuren door uitdroging van de grondlagen er onder.

 • Yves Vandeneynde

  En wat is het normaal? Want dat kan ik er niet op uitmaken.

 • jan wuyts

  Zeer goed gezien dat is de eerste weerman die spreekt van zuiderwinden klopt lijk een bus de laatste 15 maanden is er heel weinig westen wind geweest daar moet de regen hoofdzakelijk uit komen!!!

 • Lilly Daems

  En volgend jaar 250 met regen ! En dat gaat dan ook door de opwarming komen ? Jullie draaien en keren het altijd naar de opwarming toe . De natuur doet zijn ding en manipuleer de mensen niet AUB.