Dit jaar al 24 meldingen van misbruik door loverboys

VTM NIEUWS
Sinds begin dit jaar zijn bij het meldpunt van de Antwerpse vzw Payoke al 24 minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld. “Dat is gemiddeld één slachtoffer om de andere dag", zegt Antwerps gemeenteraadslid Nahima Lanjri (CD&V) vandaag in de kranten van Het Mediahuis.

Bij Payoke zelf is men niet verrast over de vele meldingen bij het pas opgestarte meldpunt. “We wisten dat er nog een groot 'dark number' was, een onbekende groep meisjes die zich tot nu toe niet gemeld heeft”, aldus directeur Klaus Vanhoutte aan de VRT. Veruit de meeste meldingen blijken van jeugdinstellingen te komen die vermoeden dat een van hun meisjes het slachtoffer geworden is van een tienerpooier.

Volgens Vanhoutte is er bij 80 procent van de meldingen inderdaad sprake van tienerprostitutie.
Het meldpunt werd onlangs opgestart met geld van Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V). Het is vooral bedoeld voor opvoeders, begeleiders of leerkrachten die vermoeden dat er iets met een jongere aan de hand is.
Volgens experts ligt het werkelijke aantal slachtoffers vermoedelijk nog een pak hoger dan het aantal meldingen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Zari Verhaegen

  Tienerpooiers komen ervan af met een celstraf van een jaar max 5. Terwijl die meisjes dit voor de rest van hun leven bij blijft. Ons meisjes sluiten ze op uit 'veiligheid' maar het zou beter andersom zijn. Terwijl wij als slachtoffer 'veilig' en vast zitten gaan tienerpooiers gewoon door met andere meisjes te zoeken en hun 'klantensysteem' uit te breiden. Walgelijk gewoon.

 • Tomas Hulsmans

  Meldingen? En zitten die pooiers vast ? Of gaan we eerst nog wa zeveren in de gazet over yoga onnozelheden

 • Fatima De Clercq

  Social media is de grootste boosdoener, helaas. Ik denk vooral dat kinderen in een jeugdinstelling eenzaam zijn en via allerlei kanalen zo terecht komen bij de verkeerde ( mensen). Benoem het met naam en zeg wie de daders zijn, een gewaarschuwd mens is er twee waard.

 • Mikeske Appels

  Het is duidelijk dat onze jeugdinstellingen een onvoldoend beschermend kader kunnen bieden. Blijkbaar worden ze gerecruteerd bij of rond de jeugdinstellingen.