Dit is de grootste ergernis op de weg

BELGA
De signalisatie bij wegenwerken en de bijhorende omleidingsroutes: dat zijn de grootste ergernissen op de weg. VAB deed daarover een rondvraag bij 2.405 automobilisten. Eén op de vijf bestuurders vindt de signalisatie op snelwegen “slecht tot zeer slecht”. Bij gewestwegen stijgt dat cijfer naar bijna vijftig procent en voor lokale wegen naar bijna zestig procent. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

“Wegenwerken op autosnelwegen worden lang op voorhand gepland en aangekondigd. Daarom wekken ze het minst wrevel”, zegt Joni ­Junes van VAB aan Het Nieuwsblad. “Werken op lokale wegen gebeuren eerder in het wilde weg.”

Gemeentes beginnen vooral na de winter overal putjes op te vullen, ook op omleidingstrajecten voor werken op autosnelwegen. Zo ontstaat er een conflict tussen alle omleidingsborden. VAB pleit daarom voor een centraal punt dat alle wegenwerken coördineert.

"Op de hoogte"

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) is op de hoogte van de ergernissen op hun grondgebied. “Mensen hebben een vaste route om door een gemeente te rijden. Plots worden ze omgeleid. Dat is een verandering in een vast patroon en verandering wekt initieel altijd ergernis. Zelfs al wordt die verandering goed begeleid met signalisatieborden”, zegt Nathalie Debast van de VVSG.

Volgens Debast werken de gemeentes aan betere informatiecampagnes bij wegenwerken. “Steeds vaker zie je in gemeentes borden die aangeven hoelang de werken duren en waarom ze worden uitgevoerd. De reden is ­altijd dezelfde: een verbetering aanbrengen. Dat doel moet de automobilist altijd voor ogen houden.”
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  De “plakkers” die niet weten dat afstand houden veiliger is, daar erger ik mij eveneens aan

 • John Nelis

  Onrealistische snelheden, verkeersdrempels, van 2 naar 1 rijvak zonder enige reden, linkrijders, niet ritsen, dat zijn voor mij de grootste dagdagelijkse ergernissen. Slechte communicatie en coördinatie tussen verschillende wegenwerken uiteraard ook, maar toch net iets minder.

 • jean-pierre schellekens

  Als de werken gedaan zijn blijven de borden van werken en omleidingen vaak maanden lang staan dat is pas ergernis!

 • Stefanie van Dijk

  Er zijn wel meer ergernissen, maar als je die veroorzaakt door medeweggebruikers even weg denkt dan is dit inderdaad de grootste. Omleidingsroutes die je over Parijs sturen of die na 3 bordjes niet meer te volgen zijn, ik ben er zelfs al tegengekomen waar buiten het bord verboden in te rijden helemaal geen alternatieve route aangegeven was

 • Jan Sierens

  Wegenwerken die eeuwen aanslepen en niet aangepaste verkeersinfrastructuur is de grootste ergernis. Lintbebouwing wordt nog steeds doorgezet zelfs langs hoofdwegen. Ze hebben er al een mooi woord voor uitgevonden: straatdorpen. En wegenwerken die hier jaren duren, terwijl dezelfde werken in buitenland op een paar maand afgerond zijn, is gewoon puur Belgisch amateurisme.