Dit is de dader van zuuraanval in Delhaize

Een poetsvrouw van de Delhaize-vestiging in de Museumstraat op het Antwerpse Zuid is deze ochtend aangevallen door een man. Die gooide een zuur goedje over het aangezicht van de 52-jarige vrouw en vluchtte daarna weg, de vermoedelijke dader werd op beeld vastgelegd door veiligheidscamera's. Delhaize heeft in december via e-mail minstens twee dreigbrieven gekregen waarin gedreigd werd met zuuraanvallen op klanten. De auteur van die brieven heeft intussen de aanslag opgeëist. De supermarktketen neemt extra veiligheidsmaatregelen voor alle winkels, meldt de woordvoerder.

Delhaize wordt al enkele maanden afgeperst via dreigbrieven en de auteur daarvan heeft de aanslag met een zuur op een poetsvrouw vanochtend aan een winkel in Antwerpen, opgeëist. Dat heeft het Brusselse parket bekendgemaakt. Er zijn camerabeelden van de vermoedelijke dader.

Het parket heeft eerder al de beelden verspreid waarop de vermoedelijke afperser te zien is in een bankkantoor in Linkebeek. De man werd al op verschillende beelden in België door de speurders herkend en kon snel aan de feiten in Antwerpen gelinkt worden. Nu wordt opnieuw een oproep naar getuigen gedaan. Speurders vermoeden dat hij 40 à 50 jaar oud is.

Het motief van de man is niet duidelijk, maar het staat wel vast dat hij geld eist van Delhaize. Het parket ziet geen aanwijzingen dat hij niet alleen werkt. Voor het overige blijft het parket karig met informatie, en wil het niet zeggen met welk product de aanval werd uitgevoerd.

Slachtoffer
Volgens de politie kwam de poetsvrouw rond 7.30 bij de winkel aan, waarna ze plots door een onbekende man een bijtend goedje in het aangezicht kreeg. "De vrouw liep brandwonden in het aangezicht op en vermoedelijk zijn ook haar longen geraakt", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. "De vrouw is in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis."

BELGA
BELGA
photo_news
BELGA

Dreigbrieven
Supermarktketen Delhaize heeft in december via e-mail minstens twee dreigbrieven gekregen waarin gedreigd werd met zuuraanvallen op klanten. Delhaize bevestigt dat het al in december de dreigbrieven ontving. Daarna werd contact opgenomen met het parket en werd er met hen samengewerkt, aldus woordvoerder Roel Dekelver. Er werd regelmatig samengezeten en de veiligheid van het personeel en klanten was daarbij de prioriteit, klinkt het.

In een Engelse tekst, op 8 december gericht aan Delhaize en Belga, werd gewaarschuwd voor zuuraanvallen op klanten van Delhaize. "Kunt u zich de sociale en financiële kosten inbeelden als vijf mensen zwavelzuur in hun gezicht gegooid zouden krijgen", stond er. In een andere verwarrende e-mail van hetzelfde adres tien dagen later is sprake van "drie nieuwe targets in Charleroi, een vrouw en twee kinderen". De briefschrijver vraagt "de kaarten naar premium te upgraden", maar het is niet duidelijk waar hij precies op aanstuurt.

Extra bewaking
Zowel het Antwerpse als het Brusselse parket willen officieel geen enkele commentaar kwijt. Bij het Brusselse parket liep al een onderzoek naar de dreigbrieven die Delhaize had ontvangen. Als de Antwerpse feiten bij het Brusselse dossier gevoegd zouden worden, kan dat er op wijzen dat men een link vermoedt tussen de brieven en de aanval in Antwerpen. Delhaize zal de komende twee weken op eigen initiatief extra bewaking inzetten. "Op basis van de gebeurtenissen van vandaag, nemen we extra veiligheidsmaatregelen voor alle klanten en alle winkels", aldus woordvoerder Roel Dekelver. Het gaat om interne maatregelen, waarover niet gecommuniceerd wordt, en er kunnen ook extra beveiligingsagenten ingezet worden.

photo_news
photo_news