Dit gebouw in Brussel is mogelijk spil in Chinese spionage op EU-instellingen

Geheime diensten denken dat het gebouw 'Dar Malta' vol hoogtechnologische afluisterapparatuur zit. Aan de overkant van de straat ligt het hoofdkantoor van de Europese Commissie.
Google Earth Geheime diensten denken dat het gebouw 'Dar Malta' vol hoogtechnologische afluisterapparatuur zit. Aan de overkant van de straat ligt het hoofdkantoor van de Europese Commissie.
Volgens de Franse krant Le Monde verdenkt de Belgische Staatsveiligheid China ervan een ultramodern gebouw in Brussel te gebruiken om de EU-instellingen af te luisteren. Het gebouw ‘Dar Malta’ ligt recht tegenover het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Mogelijk is het volgestouwd met hoogtechnologische afluisterapparatuur.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het zou voor China alleszins een gedroomde observatiepost zijn, midden in het hart van de Europese wijk in Brussel. Het gebouw ‘Dar Malta’ huisvest naast de vertegenwoordiging van Malta bij de EU, ook de ambassade van Malta in ons land. Het geniet dus diplomatieke onschendbaarheid. Dat maakt het voor politiediensten en overheden moeilijker om te achterhalen wat er zich afspeelt achter de blinkende ramen.

Malta trad in 2004 toe tot de Europese Unie. Het kocht het gebouw in Brussel en liet het in 2007 volledig renoveren. Die renovatie werd volledig betaald door China. Alles behalve het betonskelet werd vervangen. Op bepaalde plaatsen zitten gepantserde muren en kogelwerend glas. Het pand zou enorm beveiligd zijn, met camera’s, bewegingssensoren en andere apparatuur.

Meubels uit China

Toen de Maltese diensten in het gebouw trokken, zou het meubilair en andere accessoires allemaal vanuit China overgebracht zijn naar ons land, schrijft de Times Of Malta.

Volgens bronnen van Le Monde is het hoogst opmerkelijk dat zo'n klein land voor zijn vertegenwoordiging in Brussel een gebouw kocht in plaats van te huren, en zeker op zo’n centrale en peperdure locatie. Veel grotere landen huizen wat verder van de EU-instellingen, in veel goedkopere gebouwen.

De spionage zou volgens verschillende buitenlandse geheime diensten al jaren aan de gang zijn. De Belgische Staatsveiligheid zou erover getipt zijn door de Britse geheime diensten.

Richard Cachia Caruana, die tot 2012 ambassadeur voor Malta was bij de EU, verklaarde aan Times of Malta dat wat Le Monde beweert alvast niet klopt voor de periode vòòr 2013.

De peperdure renovatie in 2007 van de ambassade van Malta werd volledig betaald door China.
Google Maps De peperdure renovatie in 2007 van de ambassade van Malta werd volledig betaald door China.

Lees ook:

Man (36) dood aangetroffen aan Chinese ambassade in Brussel: “We willen waarheid kennen”

Professor internationale politiek Jonathan Holslag: “De wereld zal minder voorspelbaar en ook gewelddadiger worden” (+)

Let op wat je zegt, de tv luistert misschien mee: Lars Bové onthult zeven straffe weetjes over spionnen (+)
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • phil smedts

  Getipt door de Britten, diezelfde Britten die indertijd ingebroken hebben in de Belgacom systemen om hier alles te kunnen afluisteren ? Waarschijnlijk zijn zij op hun beurt aangestuurd door de Trump propaganda machine die continu China probeert onderuit te halen. De staatsveiligheid zou beter de Britten en Amerikanen eens deftig onder de loep nemen.

 • felix strackx

  Het zou mij niets verbazen. Het is nu wel voldoende bewezen dat de Chinese overheid, nog altijd communistische dictators, niet te vertrouwen zijn. Er moeten dringend zware economische sancties komen tegen dat land en wij moeten stoppen met hun goedkope brol te kopen.

 • Jean Blanquart

  Malta is wel een land met veel banken en onafhankelijk!

 • Jef Nagels

  Wat een verhaal dat gebaseerd is op "mogelijk". Natuurlijk wordt er gespioneerd, misschien daar... Maar de U.S. blijft wel koploper in spioneren, zelfs van zijn bevriende naties.

 • Daan Roos

  Wat ik hierbij leer dat er in het ho zo democratisch Europa er toch veel zaken zijn die niemand, ook wij niet, mogen weten.