Dit doet vuurwerk met dieren (en zo kun je ze zo goed mogelijk beschermen)

Beeld ter illustratie, vuurwerk.
Getty / De Freine Beeld ter illustratie, vuurwerk.
Traditioneel wordt er tijdens oudejaarsnacht in heel wat Vlaamse gemeenten vuurwerk afgestoken. Voor jong en oud een magisch spektakel, maar die onverwachte, luide knallen zijn voor veel dieren geen pretje. Ze zijn immers niet gewend aan de plotse luide knallen en lichtflitsen. Wat doet vuurwerk met paarden, huisdieren en vogels? En wat kun je doen om deze dieren zo goed mogelijk te beschermen? 

Honden en katten

Sommige honden en katten verstoppen zich onder een kast of een bed, beginnen te trillen, te plassen of vluchten weg. Zorg ervoor dat katten en honden binnen zijn voor het vuurwerk begint om te vermijden dat ze in paniek weglopen, verdwalen of gewond raken, waarschuwt GAIA. Sluit ramen en deuren, gordijnen, rolluiken en eventuele kattenluiken. Om het ergste lawaai van het vuurwerk te dempen kunt u de radio of televisie aandoen. 

Bovendien is het belangrijk om uw huisdier niet overdreven veel te troosten als het bang is, tenzij er sprake is van complete paniek. Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt, zodat het dier zich niet kan verwonden. 

Was je hond of kat erg bang tijdens het vuurwerk? Hou je huisdier dan nog enkele uren binnen tot het helemaal rustig is. 

Paarden, ezels, runderen

Niet alleen katten en honden, maar ook paarden, ezels en runderen staan vaak doodsangsten uit tijdens het vuurwerkspektakel. De harde geluiden zorgen ervoor dat ze zo snel mogelijk willen wegstormen. Als u uw dier(en) buiten laat staan, is het erg belangrijk dat de omheining stevig is. Bij paniek zullen ze immers niet afremmen voor eventuele hindernissen. 

GAIA raadt aan om paarden, ezels, pony’s en runderen op stal te houden. Controleer zeker dat de dieren zich nergens aan kunnen verwonden als er paniek uitbreekt. Muziek afspelen kan helpen om de dieren af te schermen van de luide knallen. Ook het licht laten branden in de stallen kan de dieren geruststellen. Zo zijn de lichtflitsen niet of bijna niet te zien. 

Vogels

Vuurwerk heeft ook een enorme impact op vogels. Dat bleek vorig jaar al uit radarbeelden van het KMI die toonden hoe vogels in ons land door het vuurwerk werden opgeschrikt en massaal wegvlogen. 

Dit radarbeeld toont de toestand boven Jabbeke voor middernacht...
KMI/Natuurpunt Dit radarbeeld toont de toestand boven Jabbeke voor middernacht...

“Vogels zijn momenteel aan het rusten of slapen, maar door de luide knallen en lichtflitsen schrikken ze op en vliegen ze weg”, zegt ornitholoog Chris Snoeck. “Ze verspelen daardoor nodeloze energie die ze daadwerkelijk nodig hebben in de winter. Ze hebben meer kans om tegen ramen, windturbines, et cetera te vliegen. In het ergste geval sterven ze door pure stress.”

... en dit is de toestand boven Jabbeke na middernacht.
KMI/Natuurpunt ... en dit is de toestand boven Jabbeke na middernacht.

“De impact van vuurwerk is natuurlijk afhankelijk van soort tot soort. Er zijn bijvoorbeeld vogels die honderd keer beter horen dan de mens, zoals uilen. Voor hen zijn die luide knallen rampzalig. Sommige vogels kunnen zelfs hun rustplaats niet meer terugvinden. Vuurwerk afsteken in de buurt van natuurgebieden is dan ook een bijzonder slecht idee”, gaat Snoeck verder. 

“Soms zeggen mensen: ‘Ja maar, wat dan met donder en bliksem?’ Dat zijn weersverschijnselen. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Er zijn genoeg alternatieven voor vuurwerk. Ik denk aan lichtspektakels met muziek. Dat zou beter zijn dan het luide geknal dat vuurwerk veroorzaakt”, besluit de ornitholoog. 

Traditioneel wordt er in de oudejaarsperiode heel wat vuurwerk afgestoken, maar dat is sinds dit voorjaar verboden in Vlaanderen. Toch leeft niet elke gemeente dat verbod na, blijkt uit een rondvraag van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Heel wat gemeenten hanteren eigen regels en uitzonderingen, zelfs in heel wat buurgemeenten gelden er compleet andere regels. Bekijk op de kaart of in de tabel onderaan hoe het zit in uw gemeente:
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • GERARD DE PELECIJN

  Een ogenblikje geluk, het kan niet op, daarna komt de miserie vanzelf!

 • Gerard Braeckmans

  Heel attent dat dit artikel verschijnt slechts enkele uren voor het begint te knallen.

 • Fred Fourgon

  Het is verboden maar daar vegen we onze voeten aan. Toch een prachtig land hier waar iedereen tenvolle rekening houdt met iedereen. Wat voor mij plezant is, is voor de ander mogelijk storend of ongewenst. Maar dat zal me worst wezen. Dat is België anno 21e eeuw. En het wordt steeds erger.

 • Robert Reijniers

  Giftig spul met veel fijn stof dat handen vol geld kost en alleen maar overlast bezorgd. Nergens voor nodig, weg ermee! Geef die zuur verdiende centen aan iets zinvol uit.

 • Steven Hams

  Ik heb geen mening als het nu zou mogen of niet. Particuliere vuurwerk-kopers doen me lachen . Hoe dom kun je zijn om uw geld in brand te steken? Frank zou het zeker nooit meer doen .