Exclusief voor abonnees

Dit doet de hitte met je lijf

Van kop tot teen: dit is de impact van extreem warm weer op je lichaam

Zonnebaden is sowieso geen goed idee. Lees hieronder hoe de hitte je hele lichaam in alarmmodus zet.
thinkstock Zonnebaden is sowieso geen goed idee. Lees hieronder hoe de hitte je hele lichaam in alarmmodus zet.
Vandaag is de eerste tropische dag met temperaturen boven de dertig graden, en de komende dagen houdt de hitte in heel West- en Centraal-Europa aan. Je hebt het wellicht al gemerkt: die loden hitte doet wat met je lichaam. Wat precies, dat lijsten we even voor je op.

JE BREIN

Krijg je door de hitte tijdelijk onvoldoende bloed naar de hersenen gepompt, dan kan je het bewustzijn verliezen of flauwvallen. Dit wordt meestal veroorzaakt door overvloedig zweten en dus het verlies van lichaamsvocht, samen met een bloeddrukdaling wanneer het bloed samenstroomt in de benen. Dat bewustzijnsverlies komt vaak voor bij mensen die niet geacclimatiseerd zijn en wordt erger wanneer je lang rechtstaat of plots opstaat. Verwarring en duizeligheid zijn voortekenen. De hitte zorgt er ook voor dat je makkelijker geïrriteerd raakt en je vermogen om denktaken te verrichten slinkt.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Delcoigne

  @Bertil Smeets in 1911 was er een extreem warme zomer met 70 dagen onafgebroken temperaturen overdag tussen de 30 en de 38gr. In Frankrijk vielen in die zomer 40.000 doden door de hitte....nu weet niemand dat nog.....hete zomers komen regelmatig voor sinds millennia....alleen laat het geheugen ons in de steek....

 • Lilianne Van Neylen

  In Spanje is plaats en natuur. In Belgie geen plaats meer en voor de rest beton, appartementen en huizen met mooi geklinkerde terrassen en opritten. Waar moet de afkoeling nog vandaan komen?

 • Theo Schuermans

  Ja, hittegolf, maar bij ons in de gemeente hebben we geen zwembad meer, ze hadden liever appartementen, dat brengt meer op, danku Willebroek.

 • Louis Scholliers

  Vandaag 24 juni 2019 werd 31,5 °genoteerd in Dendermonde. Ook in de tachtiger jaren was het heet, Bij Philips Dendermonde werden toen regelmatig frisdranken uitgedeeld aan het personeel. Ook in de jaren, vijftig, zestig,zeer warme periodes. Jaren zeventig ( dagen snikheet ) en werd gezocht naar de bron water gelegen onder De Grote Markt.Zo zie je maar. Het geheugen van sommigen is wel zeer kort of selectief. Grts

 • Harry Aldmann

  Daarom bestaat de siësta ! Maar daar wou ze in noord Europa niks van weten , dommeriken