Discriminerend, duur en onwerkbaar: deeltijds pensioen krijgt negatief advies

Pensioenminister Daniel Bacquelaine. Zijn wetsontwerp krijgt een negatief advies.
Photo News Pensioenminister Daniel Bacquelaine. Zijn wetsontwerp krijgt een negatief advies.
Discriminerend, duur en onwerkbaar. De sociale partners zijn streng voor de plannen van de regering-Michel voor het deeltijds pensioen.

Voor de helft aan de slag, voor de helft op pensioen. Als het van de regering afhangt, is dat vanaf 1 juli 2019 mogelijk. Maar volgens de sociale partners houdt het wetsontwerp van minister Daniel Bacquelaine (MR) geen rekening met de realiteit van een gemengde loopbaan. Zo moet je bewijzen dat je het voorbije jaar minstens vier vijfde als werknemer hebt gewerkt. Daarna moet je in hetzelfde bedrijf tewerkgesteld blijven à rato van 50 procent van een voltijdse baan.

"Personen die voor hun aanvraag zelfstandige of ambtenaar zijn, hebben dus geen toegang tot het deeltijds pensioen", stellen de sociale partners. En ook: "Wie na de ingang van het deeltijds pensioen van statuut verandert, verliest dat." Bovendien wordt het deeltijds pensioen berekend op het pensioen dat als werknemer is opgebouwd. "Dat zal in verschillende gevallen tot zeer lage pensioenbedragen leiden."

Het wetsontwerp is volgens de sociale partners moeilijk uitlegbaar en moeilijk toepasbaar in de praktijk. Ook zou het een zware administratieve last leggen op de schouders van werkgever en werknemer. Ten slotte zou de deadline van 1 juli 2019 onhaalbaar zijn. Een jaar uitstel lijkt dan ook onvermijdelijk, klinkt het.

Intussen raakten vakbonden en werkgevers het nog niet eens over hun advies over de pensioenplannen voor de zware beroepen in de private sector. De sociale partners proberen al enkele maanden zo'n advies uit te werken, maar hebben al verscheidene deadlines gemist. Minister Bacquelaine heeft tijd gegeven tot 15 november. Ze gaan nu eerst hun achterban raadplegen.
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Ze zouden toch een ander foto moeten plaatsen die van nu maakt je bang.

 • Jan Verstrepen

  Wat gaan ze de mensen nogal proberen aan te smeren! dat ze die zwartwerkers van de Oostblok landen aanpakken en er is genoeg geld om de mensen een behoorlijk en normaal pensioen aan een normale leeftijd uit te betalen, maar ja een liberaal, zijn vriendjes verdienen juist zoveel aan die zwartwerkers.

 • jan geens

  @Gino Denil. Maar voor dat extra pensioen is dan ook wel EXTRA afgedragen . Voor een ambtenaren pensioen is MINDER afgedragen dan in de privé .

 • raymond van der craen

  Wat blijven hier sommige mensen zagen over het "dikke" ambtenarenpensioen? Vraag eens aan een postbode, vuilnisophaler of groenmedewerker hoe groot zijn pensioen is na een vruchtbare loopbaan van 45 jaar aan 1400 euro/maand?

 • Anita Wellens

  Je wil op je oude dag niet meer werken, en goed eten, de gevangenis is een goede optie!