Directrice stapt op omdat ze juf niet kan ontslaan

In de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot in Zoersel is de directrice opgestapt omdat ze een slecht functionerende maar vastbenoemde juf niet kan ontslaan. De dame in kwestie had nochtans twee negatieve evaluaties gekregen en werd ontslagen, maar de Raad van State maakte die beslissing in beroep ongedaan. Op 1 september staat de lerares weer voor de klas, schrijven de kranten van Mediahuis.

De school vreest reputatieschade én ernstige schade voor de kinderen. "Ze kan haar werk niet plannen of haar schoolwerk niet voor­bereiden. Ze staat niet open voor kritiek en werkt niet goed samen met ­collega's. Ze neemt geen ­volwassen houding aan en haalt de leerplandoelstellingen niet." Maar de Raad ­van State wees de klacht af, wegens ­"dringendheid niet bewezen".

"De directrice is zo ­aan­gegrepen door de gang van zaken dat ze zelf ­ontslag nam", zegt ­burgemeester Liesbeth Verstreken in de kranten.

"Directeurs staan machteloos tegenover leraars die niet functioneren", zegt Marie-Jeanne Baelmans van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs. Zij pleit ervoor dat in het onderwijs dezelfde ontslagregels zouden gelden als in de privésector.

Over de grond van de zaak heeft de Raad van State zich overigens niet uitgesproken, onderstreept persmagistraat Jeroen Van Nieuwenhove. Voorlopig zal dat ook niet gebeuren, aangezien er geen annulatieberoep is ingediend.